Bu hafta pazartesi günü girdiğimiz 2024 yılı hanelerin gelir ve gider tabloısunda bazı önemli değişiklikler yaratacak. Sonhaber.eu ekibimizin hazırladığı ve bu yıl cebimizi etkileyecek değişiklikler şu şekilde:

Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:
Çocuk yardımı
Çocuğa İlişkin Bütçe
Çocuk Bakım Yardımı
Emekliler ve hastalar için yardımlar
Pasaport ve kimlik kartı ücretleri
Araçların teknik muayeneleri
Beyaz yakalı çalışanlara zam
Yaşlı çalışanlar için verilen devlet desteği
Elektrik ve doğal gaz
Kanserli çocukların ilacı
Çok uluslu şirketler için asgari vergi uygulaması

Geçici işsizlik ödemelerinde değişiklik
Bisiklet ödeneği
Yeni otomobiller için çevre katkısı
Blue-bike fiyat artış
Kamyonlar için kilometre ücreti

Çocuk yardımı
1 Ocak 2024'ten itibaren çocuk yardımı miktarı arttı. Çocuk yardımı, çocuk sayısına ve yaşlarına bağlı olarak, çocuk başına en fazla 25,42 euro arttı. Buna göre 0 ila 5 yaş arası çocuklar için 264,42 euro, 6 ila 11 yaş arası çocuklar için 321,08 euro ve 12 ila 17 yaş arası çocuklar için 377,74 euro ödenecek.

Çocuğa İlişkin Bütçe
Ebeveynlere ödenen Çocuğa İlişkin Bütçe 1 Ocak itibariyle 

  • İlk çocuk için yıllık maksimum 750 euro, ikinci ve sonraki çocuklar için 883 euro
  • 12 - 15 yaş ve 16-17 yaş arası çocuklar için bu miktar en fazla 400 euro
  • Tek ebeveynler için ek çocuk bütçesi yılda 619 euro azalıyor.
  • Ebeveynlerin çocukla ilgili bütçe alamayacakları gelir sınırı ise 11.111 euro azaltılacak.

Çocuk Bakım Yardımı
2024 yılında çocuk bakımı için maksimum saatlik fiyat yüzde 6'lık normal artışın üzerine ek olarak yüzde 2,95 oranında arttı. Buna göre saatlik fiyatlar; günlük bakım için 10,25 euro, okul sonrası bakım için 9,12 euro ve çocuk bakıcısı hizmetleri için 7,53 euro.

Emekliler ve hastalar için yardımlar
1 Ocak 2024’ten itibaren emeklilere, hastalara, engellilere ve meslek hastalığı veya iş kazası mağdurlarına yönelik yardımlar arttı. Bu artışlar, endeksin üzerindeki refah artışları ve otomatik endekslemenin bir sonucu olarak gerçekleşti.

Pasaport ve kimlik kartı ücretleri
1 Ocak itibariyle 18 yaş ve üzeri kişiler için pasaport ücreti en fazla 83,87 euro, 17 yaş ve altı için 63,42 euro oldu. 18 yaşını dolduranlar için kimlik kartı ücreti en fazla 75,80 euro, 18 yaş altı için ise 40,92 euro.

Araçların teknik muayeneleri
1 Ocak 2024'ten itibaren binek araçların da ticari araçlarda olduğu gibi teknik muayene belgesi istenmeye başlandı. VLABEL Inspection, kamuya açık yollarda, geçerli bir muayene sertifikası olmayan binek aracı sahibine 116 euro para cezası kesecek.

Beyaz yakalı çalışanlara zam
Yaklaşık 500 bin beyaz yalakalı çalışanın maaşı, PC200 endeksine ayarlandı ve artan yaşam maliyetlerine göre yüzde 1,52 oranında yülseldi. Bu endeksleme daha önce temizlik, inşaat, tarım, bahçelik, gıda endüstrisi, catering (yemek servisi), lojistik ve elektrikçilik sektörlerinde uygulanmıştı.

Yaşlı çalışanlar için verilen devlet desteği
İişverenler 61 ve 61 yaşındaki çalışanlarını istihdam etmeye devam ettiklerinde, sırasıyla 600 ila 1.500 euro tutarında hükümet desteği alabilecek.

Elektrik ve doğal gaz
Bu yıl şebeke oranlarındaki artış nedeniyle hem hanelerin hem de KOBİ’lerin elektrik ve doğal gaz faturaları artacak.

Flaman Bölgesi’nde 2024 yılında enerji dağıtım ağ tarifelerinde ortalama yüzde 8'lik bir artış sözkonusu. Enerji faturaları ortalama 45 euro artacak. Flaman enerji düzenleyicisi VREG’e göre ortalama bir aile için elektrik faturası 27 euro (3.500 kWh elektrik tüketimi için) ve doğalgaz faturası da 18 euro (17.000 kWh doğalgaz tüketimi için) artacak. Hanelerin yanı sıra, KOBİ'lerin elektrik faturaları yüzde 12, gaz faturaları da yüzde 8 artacak.

Elektrik ve doğal gaz için sosyal tarifeler sırasıyla yüzde 9,3 ve yüzde 9,6 oranında arttı. Elektrik tarifesi kilovat saat başına 23,441 sente, doğal gaz tarifesi ise 5,371 sente yükseldi.

Bunun yanı sıra Flaman Bölgesi’nde aylık faturalandırma sistemine geçildi. Buna göre, müşteriler her ay gaz veya elektrik faturası alacak.

Kanserli çocukların ilacı
1 Ocak 2024’ten itibaren kanserli çocukların kullandığı ve geçen yılgeri ödemesi yapılmayan yaklaşık 50 ilacın geri ödeme kapsamına alındı.

Çok uluslu şirketler için asgari vergi uygulaması
Bu yıl çok uluslu şirketler en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek.

Geçici işsizlik ödemelerinde değişiklik
Geçici işsizlere yapılan ödemeler yüzde 65'ten yüzde 60'a düşürüldü ve işverenler, çalışanlarına günde 5 euro ek ödeme yapmak zorunda.

Bisiklet ödeneği
Çalışanlara verilen bisiklet ödeneği kilometre başına 0,35 euroya yükseldi. Hükümet yıllık vergi ve sosyal katkılardan muaf tutulan maksimum sınırı 2.500 euro olarak belirledi. Bu sınır, yılda 7.142 kilometre veya günde 17 kilometre mesafeye eşit.

Yeni otomobiller için çevre katkısı
Bu yıl yeni bir otomobil veya kamyonet satın alan tüketiciler, gelecekteki araç geri dönüşümünü finanse etmek için 10 euro çevre katkısı ödemek zorunda. 

Blue-bike fiyat artışı
Blue-bike ile yapılan yolculuklar için fiyat 2,5 euroya çıkarıldı.

Kamyonlar için kilometre ücreti
1 Ocak itibarıyla Flaman yollarında kamyonlar için kilometre başına ücret sistemi 686 kilometre daha genişletildi. Bu genişleme, Flaman'daki etkin şekilde ücretlendirilen yol ağını neredeyse 2.500 kilometreye çıkarttı. Flaman bölgesi ve Brüksel'deki tarife sabit kalacak, Valonya'da bir endeksleme yapılacak.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.