Flaman hükümeti eğitim sektöründen gelen eleştirilere ve Anayasa Mahkemesi'nin uyarısına rağmen önümüzdeki aydan itibaren ülkeye gelen göçmenlere zorunlu dil testi uygulayacak. 

Flaman bölgesinde 113 farklı merkezde “NT2” olarak bilinen “ikinci dil olarak Felemenkçe” eğitimi veriliyor. Mevcut sisteme göre göçmenlerin gittiği, Yetişkin Eğitimi Merkezleri (CVO) ve Temel Eğitim için Ligo Merkezleri (CBE) kendi Felemenkçe eğitimine ve dil testlerine sahip. Ancak Eylül ayından itibaren bu sistemde değişiklik yapıldı.
 
1 Eylül itibariyle farklı dillere sahip göçmenler, standart bir dil testine tabi tutulacak. Bu testten alınan sonuç, birçok alanda dikkate alınacak. Örneğin sosyal konutlarda kiralık bir ev arayan göçmenin sınavdan kaç puan aldığına bakılacak.  

Bu sınava girecekler 180 euro tutarında kayıt ücreti de ödemek zorunda kalacak. Gönüllü katılımcıların aksine, zorunlu katılımcılar bu kayıt ücretinde muafiyet veya indirim hakkına sahip olamayacak.

Eğitim Bakanı Ben Weyts (N-VA), geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada standart dil sınavını savunurken "Bu konuda kararlıyız. Farklı dillerde konuşanlara her yerde aynı dil seviyesine ulaşabilecekleri garantisi vermemiz gerekiyor. Bu test, Flaman Bölgesi'nde uyum sağlamak isteyen herkes için kaçınılmaz bir araçtır." şeklinde ifade kullanmıştı. Bakan standart test sonuçlarının yanı sıra eğitim merkezlerini değerlendirmesinin de kişiyi değerlendirirken etkili olmaya devam edeceğini belirtmişti.

Elde edilen bilgilere göre şuanda Belçika’da 26 bin göçmen NT2 kursu eğitim kursunu takip ediyor. Bunlardan yarıya yakını gönüllü olarak kursu takip ederken, diğer yarısının zorunlu olarak kursa gittiği belirtiliyor. Eylül ayında yürürlüğe giren uygulamada ise tüm göçmenlerin zorunlu olarak dil sınavına girmesi gerekiyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş