Almanya'da sürücü kabini bulunmayan Seviye 4 otonom bir kamyon ilk kez trafiğe açık yollarda düzenli olarak hizmet vermeye başladı. Reuters'ın haberine göre, İsveçli otonom araç şirketi Einride ile süpermarket zinciri Lidl tarafından kullanılan araç, bir Lidl dağıtım merkezi ile mağaza arasında ürün taşıyor.
Kamyonda sürücü bulunmadığı gibi güvenlik amacıyla araç içinde görev yapan bir operatör de yer almıyor. Araç, Almanya Federal Motorlu Taşımacılık Kurumunun (KBA) verdiği resmî izin kapsamında kullanılıyor. Einride ve Lidl'a göre bu, Almanya'da bu tür bir araç için verilen ilk izin olma özelliğini taşıyor.
Kamyonda sürücü kabini bulunmuyor
Einride tarafından geliştirilen elektrikli otonom kamyon, geleneksel kamyonlardan görünümüyle de ayrılıyor. Araçta sürücü kabini bulunmuyor.

Kamyon, günlük lojistik faaliyetinde araç içinde sürücü veya güvenlik operatörü bulunmadan çalışıyor. Sistem, otonom sürüş sınıflandırmasında Seviye 4 teknolojisini kullanıyor.
Einride ve Lidl'ın verdiği bilgiye göre kamyon, Almanya'da trafiğe açık yollarda bir Lidl dağıtım merkezi ile mağaza arasında düzenli olarak ürün taşımaya başladı.
Almanya'da bu türde ilk izin verildi
Otonom kamyonun trafiğe açık yollarda kullanılabilmesi için gerekli resmî izin Almanya Federal Motorlu Taşımacılık Kurumu (KBA) tarafından verildi.
Einride ve Lidl'a göre söz konusu izin, Almanya'da bu tür bir araç için verilen ilk izin olma özelliğini taşıyor.
KBA'nın izni, aracın gerçek yol koşullarına yönelik kapsamlı bir güvenlik doğrulama sürecinin ardından verildi. Kamyon, izin kapsamında belirlenen güzergâhta Lidl'ın günlük lojistik faaliyetinin bir parçası olarak çalışıyor.
Lidl sürücüsüz teslimat ağını genişletmek istiyor
Mevcut uygulama şimdilik bir Lidl dağıtım merkezi ile mağaza arasındaki taşımacılığı kapsıyor. Ancak Einride ve Lidl, sistemi bu güzergâhla sınırlı tutmayı planlamıyor.
Şirketler, mevcut rotayı zaman içinde birden fazla teslimat noktasını kapsayan daha geniş bir dağıtım ağına dönüştürmek istiyor.
Einride ve Lidl, uygulamanın özellikle ticari araç sürücüsü eksikliğine çözüm sağlamasını ve tedarik zincirinin daha güvenilir hâle gelmesine katkıda bulunmasını hedefliyor.
Sürücüsüz kamyonlar başka şirketlerde de kullanılabilir
Otonom kamyon projesinin Lidl'ın ötesine taşınması da gündemde. Lidl'ın ana şirketi Schwarz Group bünyesindeki diğer şirketlerde de benzer araçların kullanılması değerlendiriliyor.
Şirketler, grubun diğer birimlerinde yeni uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Ancak bu araçların nerede ve ne zaman kullanılmaya başlanacağı konusunda henüz ayrıntı verilmedi.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: einride.tech




