Dünyanın en acı biberlerinden üretildiği belirtilen “Hot Chip” tortilla cipsleri, çocuklar ve gençler arasında yeme cesaretini test etmek için bir nevi meydan okuma olarak görülüyor. Ancak "Hot Chip" (Acı Cips) meydan okumaları sık sık hastanede son buluyor. 

Medyada çıkan haberlere göre, bu acı cipslerin Baden-Württemberg’den sonra, Niedersachsen ve Bayern eyaletlerinde de satılmasına yasak getirildi. Diğer eyaletlerde ise hala incelemeler devam etmekte. 

Bavyera Eyalet Sağlık ve Gıda Güvenliği Dairesi (LGL), Cuma günü yaptığı açıklamada “Hot Chips”in mağaza raflarından kaldırıldığı belirtildi. LGL sözcüsü, şu ana kadar yapılan inceleme sonuçlarına göre, hiçbir partinin güvenli olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Almanya'daki çeşitli test merkezlerinin vardığı sonuç bu cipslerin kesinlikle tüketilmemesi yönünde. Müfettişler "Hot Chip Challenge" cipslerini inceledi. Biberden gelen ve cipsi baharatlı yapan ‘kapsaisin’ maddesinin inanılmaz derecede yüksek seviyelerde olduğunu tespit etti. Bir başka ortaya çıkan nokta ise her pakette bulunan kapsaisin maddesini oranını aynı olmadığı, bazı paketlerde oranın çok daha fazla olduğu yönünde. 

Çekya'da üretimi yapılan Hot Cips'ler  Carolina Reaper ve Trinidad Moruga akrep biberi çeşnisi içeriyor.  Almanya’da birçok gencin bu cipsleri yedikten sonra hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor. Hessen eyaleti Giessen kentinde 11 yaşındaki bir çocuk yediği cipsten fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Bavyera'daki Garmisch-Partenkirchen'de 13 ve 14 yaşlarındaki iki kız çocuğu otomattan satın aldıkları cipsi yedikten sonra akut solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bavyera polisi taksirle yaralama şüphesiyle soruşturma yürütüyor. Dortmund'da da bir okulda da bir çocuğun sağlık sorunları yaşadığı belirtildi.

Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) de ciddi daha önce bu cipsler hakkında uyarılarda bulunmuş, bu acı baharatların aşırı tüketiminin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği belirtilmişti. Cipsleri tüketenlerde sık sık mukoza zarında tahriş, bulantı, kusma ve yüksek tansiyon gibi yan etkilerini görüldüğü belirtilmişti.

Dünyanın en acı cipsi ile meydan okuma!
Eylül ayında ABD’nin Massachusetts eyaletinde sosyal medyada viral olan “Tek Cips” meydan okumasına katılan 14 yaşındaki Harris Wolobah hayatını kaybetti.

Amerikalı Paqui firması tarafından üretilen tortilla cipsi, üzerinde kuru kafa, zehirli yılan gibi işaretler bulunan tabut şeklinde bir ambalaj içerisinde ve tek bir tane olarak satılıyor. Tek Cips Meydan okuması için tanesini 10 dolara satın alan kullanıcılar, dünyanın en acı bu tortilla cipsi yiyor, mümkün olduğunca en uzun süre su içmeden ve bir şey yemeden bekliyor ve bunu videoya kaydedip sosyal medya platformlarından paylaşıyor.

Wolobah'ın ölümü özellikle sosyal medyada büyük tepki yarattı. Firma daha sonra bu cipsleri geri çağırtıldığını duyurdu. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş