Amerikalı Paqui üreticisi;14 yaşındaki Harris Wolobah’ın 'One Chip Challenge' (Tek Cips Meydan Okuması) adlı bir etkinliğe katıldıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine, söz konusu tortilla cipsleri satıştan kaldırıldığını açıkladı.

Firma, çocuğun ölümünden derin üzüntü duyulduğunu açıklarken, ürünün gıda güvenliği standartlarına uygun olduğunu ve ambalajında özellikle bunun yetişkinler için olduğunun vurgulandığını belirtti. Yine de giderek daha fazla çocuğun bu cipsten yediği için, geri çağırma kararı alındığını aktardı.

Massachusetts eyaleti Worcester kentinde oturan Wolobah sosyal medya platformu TikTok’ta viral olan Tek Cips meydan okumasında şirketin ürettiği aşırı acı cipsten yemiş bir müddet sonra da hayatını kaybetmişti. Ailesi Harris’in ölümünün yediği tortilla cipsten kaynaklandığını iddia etti. 

Amerikalı Paqui firması tarafından üretilen tortilla cipsi, üzerinde kuru kafa, zehirli yılan gibi işaretler bulunan tabut şeklinde bir ambalaj içerisinde ve tek bir tane olarak satılıyor. Tek Cips Meydan okuması için tanesini 10 dolara satın alan kullanıcılar, dünyanın en acı bu tortilla cipsi yiyor, mümkün olduğunca en uzun süre su içmeden ve bir şey yemeden bekliyor ve bunu videoya kaydedip sosyal medya platformlarından paylaşıyor.

Acıyı gidermek için milyonlarca bardak su içilmeli!
paqui cips
Paqui tortilla Cipsin için Carolina Reaper ve Naga Viper biberleri kullanılıyor. Bunlar acılık derecesini ölçen Scoville ölçeğine göre sırasıyla 1,7 milyon ve 1,4 milyon puana denk geliyor. Aynı ölçekte tabasco biberi 5000 ve jalapeño biberleri 10.000 puan alıyor. Bu da bir kaşık biberin tadını gidermek için o kadar kaşık suya ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Başka bir değişle 1,7 milyon puanlık bir biber acısını gidermek için o kadar kaşık su içmek gerekiyor.  

Firma, cipsin sadece yetişkinler için uygun olduğunu, çocuklardan uzak tutulması gerektiğini ve acıya veya alerjilere duyarlı olanlar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Cipsin ambalajında, cipsi yedikten sonra mide bulantısı, bayılma veya nefes almakta zorlanma yaşayanların mutlaka tıbbi yardım alması gerektiği önerisinde bulunuluyor. 

Harris’in ani ölümü
ölen genç
Harris Wolobah’ın annesi Lois yerel basına yaptığı açıklamada, oğlunun bir arkadaşı tarafından verilen tortilla cipsten yediğini daha sonra karın ağrısı çektiğini, basketbol antrenmanı sırasında da bayıldığını ve hemen hastaneye kaldırıldığını belirtti. Ancak Harris yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Harris’in ölüm nedeninin yapılacak otopsi sonrasında belirleneceği belirtiliyor; ancak, ailesi genç çocuğun tortilla cips nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia ediyor.

Amerikan basında çıkan haberlere göre daha önce de çocuklar dahil olmak üzere cips yedikten sonra hastaneye kaldırılan insanlar oldu. Minnesota'da okulda meydan okumayı gerçekleştiren 7 çocuk ve Kaliforniya'da da 3 öğrenci hastaneye kaldırılmak zorunda kalındı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.