Almanya’da özellikle artan enerji ve enflasyon nedeniyle birçok vatandaşın merakla beklediği sosyal yardım miktarları ve içerikleri belli oldu. 

Daha önce Başbakan Olaf Scholz, enerji krizinde kimsenin yalnız bırakılmayacağı sözünü vermişti. Bu açıklama sonrasında dar gelirlinin gözü önümüzdeki yıl yapılacak yardımlara yöneldi.

Camia Haber sitesinin hazırladığı ve 2023 yardımlarının yer aldığı liste şu şekilde:

Çocuk parası
Gelecek yıl itibariyle çocuk parası yükselecek. Buna göre ilk üç çocuk için aylık çocuk başına 250 euro ödenecek. Bu miktar mevcut durumda ilk çocuk için 219 euro, ikinci ve üçüncü çocuk için 225 euro ve dördüncü çocuk ve fazlası için 250 euro olarak ödeniyor. Yeni yılla birlikte buna göre örnek olarak üç çocuklu bir aile 663 euro yerine 750 euro alacak.

Emeklilik
Emeklilik sigortası ödeme üst sınırında da yeni yılda değişiklik söz konusu. Buna göre batı Almanya’da bulunan eyaletlerde söz konusu sınır 7 bin 50 euro’dan 7 bin 300 euro’ya (senelik 86 bin 600 euro’ya) yükseltilecek. Doğu Almanya’da ise bu sınır 6 bin 750 euro’dan 7 bin 100 euro (senelik 85 bin 200 euro’ya) yükseltilecek. Ayrıca tam miktarı netlik kazanmamakla birlikte, emeklilik puanında da yeni yılla birlikte yükselişe gidileceğinin altı çizildi.

Kira Yardımı
Kira yardımının da 190 euro yükseltilmesi yönünde karar alındı. Buna göre kira yardımı alan hanelere ortalama 370 euro yardım ulaştırılması bekleniyor. Ayrıca mevcut durumda yardımdan faydalanan 600 bin hanenin daha da genişletilmesi ve 2 milyona ulaştırılması hedefleniyor.

Gelir Vergisi
Almanya’da yeni yılla birlikte gelir vergisinde de değişiklik söz konusu. Buna göre gelir vergisinden muaf tutulacak yıllık gelir miktarı 10 bin 347 euro’dan 10 bin 908 euro’ya yükseltilecek. Çiftler için ise bu miktarın iki katı söz konusu. Yeni yılda gelir vergisi sadece bu miktarın üzerine çıkıldığında ödenecek.

49 Euroluk toplu taşıma bileti
Almanya’da toplu taşımada yeni yılda planlanan 49 euro’luk bilet uygulamasının nisan veya mayıs ayında başlatılacağı tahmin ediliyor. Saksonya Anhalt Ulaştırma Bakanı Lydia Hüskens, konuyla ilgili  yaptığı açıklamada, uygulamanın 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesinin mümkün olmadığını belirtti. Söz konusu uygulamada, normal şartlarda aylık biletin fiyatı ile 49 euro arasındaki miktarın karşılanacağı belirtildi.

Vatandaşlık Ödeneği
Vatandaşlık ödeneği de yeni yılda yürürlüğe girecek. Söz konusu ödeneği alan yetişkinler Hartz IV diye bilinen eski sosyal yardım yasasında öngörülen aylık 449 euro yerine 53 euro’luk artışla 502 euro alacak. Vatandaşlık ödeneği tek başına yaşayanlar için 502 Euro olarak ödenecek. Ancak aynı evde yaşayan diğer kişiler için de ödeme yapılacak. 
Aynı evdeki eş için 452 euro, 
25 yaşın altındaki çocuklar için 402 euro, 
14-17 yaş arası çocuklar için 420 euro, 
6-15 yaş arası çocuklar için 348 euro, 
5 yaşına kadar olan çocuklar için 318 euro ödenecek.

Elektrik ve kalorifer yardımı
Almanya’da Üniversite Öğrencilerine yeni elektrik ve kalorifer yardımı geliyor. 1 Aralık tarihinde Almanya’da herhangi bir üniversitede kayıtlı olan öğrencilere bir defaya mahsus 200 euro’luk yardım yapılacak. Başvurular 21 Aralık’ta dijital ortamda başlayacak. Üniversitenin yanında çalışan ve meslek okulunda okuyan öğrenciler de bu yardımdan faydalanabilecek.

Kaynak: Camia Haber
Fotoğraf: Markus Spiske - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.