Geçici hükümetin Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Sivil Kontrol Memurları’nın (BOA) mesai saatleri içinde başörtüsü ve diğer dini kıyafetleri kullanmasını ülke genelinde yasaklamak için harekete geçti. Hükümet ve Temsilciler meclisinin büyük bir bölümü BOA’ların daha tarafsız gözükmesi konusunda ısrarcı.

Bakan Yeşilgöz yaklaşık iki yıl önce, bu memurların kılık ve kıyafetine yönelik bir yönerge yayınladı. Ancak belediyeler bu anlamda kendi yönetmeliklerini uygulamakta serbest. Nitekim Şubat ayında Amsterdam Belediyesi de Utrecht, Arnhem ve Tilburg’un ardından BOA’lara mesai saatlerinde başörtüsü veya haç gibi dini sembol içerikli kıyafetler ve sembolleri kullanmasına izin verdi. Den Haag ve Groningen belediyelerinin de yakında benzer bir karar alması bekleniyor.

Belediyeler bu kararı almakla Yeşilgöz'ün çizgisine karşı gelmiş oldu. Temsilciler Meclis’i ise Bakan’ın bu konuda harekete geçmesini talep etti. Bunun üzerine bakan Hollanda Belediyeler Birliği ile görüşmelere başladı ancak görüşmeler bir sonuç vermedi.

Bakan Yeşilgöz, Çarşamba günü aktüalite programı EenVandaag'a verdiği demeçte, ülke çapında yerel yönetimlerin başörtüsü ya da kipa takmasına izin verilmesini açıkça yasaklayacak özel bir bakanlık yönetmeliği hazırladığını söyledi. Yeşilgöz, “Bence her yerde polis ve boa’ların tarafsızlığı yansıtmalıdır. Buna üniforma denmesinin de bir sebebi var. Dini görüntüler içermemelidir” şeklinde ifade kullandı.

Bakanın sözcüsü, bakanlığın bu konuda bir plan üzerinde çalıştığınıdoğruladı ancak içeriği konusunda bir açıklama yapmaktan kaçındı.

EenVandaag tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bakanın kararı mecliste geniş bir destek görüyor. PVV, VVD, NSC ve BBB'nin çoğunluğu Yeşilgöz'ün belediyeleri gerekirse zorla hizaya getirme eylemini destekliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Hollanda'da AVRO-TROS’a İsrail'in katıldığı 'Eurovision'u yayınlamama çağrısı Hollanda'da AVRO-TROS’a İsrail'in katıldığı 'Eurovision'u yayınlamama çağrısı

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.