Çarşamba günü yapılan erken genel seçim Avrupa basınında da ilgiyle izlendi. Sonuçların açıklanmaya başlanmasının ardından ırkçı ve İslam karşıtı Geert Wilders’ın liderliğindeki Özgürlük Partisi’nin (PVV) seçimin galibi olarak çıkması, geniş yer buldu.

“Sarışın bomba”dan “siyasi provokatör”e çeşitli sıfatlarla anılan PVV'nin büyük zaferi için yapılan haberlerde Wilders'in AB'ye ilişkin görüşlerine atıfta bulunularak “Sonuç Brüksel'de endişeyle karşılanacak.” yorumları yapıldı.

Fransız Le Figaro gazetesi "Eğer bu sandık çıkış anketi sonuçlarla doğrulanırsa, Geert Wilders'in zaferi ani bir sağa dönüşe işaret ediyor." yorumunu yaptı

Le Monde ise sandık çıkış anketlerini “gerçek bir şok” olarak nitelendirdi. Ancak gazeteye göre Wilders'in bir koalisyon kurması “kesin olmaktan uzak.”

Belçika'nın VRT kanalı, “Geert Wilders'in radikal sağcı partisi PVV, açık ara farkla Hollanda'nın en büyük partisi oldu” diye yazdı. Haberde, “Wilders’ın, ülkesindeki diğer partilere seslendiği bir zafer konuşması yapmakta gecikmedi.” denildi. PVV liderinin profilini çizilen VRT haberinde "Hollanda'da partiler ne kadar hızlı kurulursa kurulsun, genellikle tekrar radardan kaybolurlar. Özgürlük Partisi böyle değil: Radikal sağ parti bu arada kuzey komşularımız arasında sağlam bir yer edindi.” şeklinde yazıldı

İngiltere'de basın Hollanda siyasetini sarsan bir sonuçtan bahsetti. “Wilders aşırı bir zafere doğru ilerliyor.” diyen The Guardian partinin "seçimlerde büyük bir geri dönüş" sağladığını yazdı, ancak Wilders'in koalisyon kurmak için diğer partilerden yeterli desteği alıp alamayacağının hala belirsiz olduğunu belirtti.

BBC, "İslam karşıtı popülist" Geert Wilders'in “dramatik bir zafere” doğru ilerlediğini yazdı. İngiliz yayın kuruluşu da Le Figaro gibi Avrupa için sonuçlarını değerlendirerek, “Hollanda, Avrupa Birliği'nin kurucularından biri olduğu için Wilders'in zaferi tüm Avrupa'da şok dalgaları yaratacaktır” dedi. Wilders’ın Avrupa Birliği'nden ayrılmak için referanduma gitmek istediğini hatırlattı.

Alman Bild gazetesi "tarihi" kelimesini kullanarak “Mark Rutte yönetiminde geçen 13 yılın ardından, seçimlerden önce sağ popülist VVD ile kırmızı-yeşil ittifak GroenLinks-PvdA arasında başa baş bir yarış bekleniyordu.” yorumunu yaptı. Bild'in haberinin başlığı da dikkat çekti: 'Rechts-rutsch in Holland!" (Hollanda’da sağa kayış)

Rheinische Post gazetesi Wilders'i seçimin büyük galibi olarak nitelendirdi ve koalisyon görüşmelerinin zorlu geçebileceğini kaydetti. Gazete, Hollanda'da sonucun şok etkisi yarattığını yazdı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş