Vedat Koç, çocukluğundan beri ilgi duyduğu Ebru ve Hat sanatında önemli bir noktaya gelmiş bir sanatçı. Almanya'nın Weinheim şehrinde yaşayan Koç, pandemi döneminde İlker Selimler ile yollarının kesişmesiyle sanat yolculuğunu farklı bir boyuta taşımış. 25 Mayıs 2024'te Beşiktaş'taki Dolmabahçe Milli Saraylar sergi salonunda düzenlenen sergide eserlerini sergileyen ve icazet töreniyle sanatta olgunluğunu kanıtlayan Vedat Koç ile sanat yolculuğunu ve gelecekteki hedeflerini konuştuk.

Sonhaber.eu:Merhaba Vedat Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Kimdir Vedat Koç?
Vedat Koç: 
Merhaba, adım Vedat Koç. 16 Temmuz 1987’de Kayseri’de doğdum, 36 yaşındayım. Evliyim ve bir kız ile iki erkek çocuk babasıyım. Almanya’nın Weinheim şehrinde yaşıyorum. Eğitim hayatımı Almanya’da tamamladım ve şu anda özel bir uluslararası şirkette "Supply Management Category Lead" olarak çalışıyorum.

Sonhaber.eu: Ebru ve Hat sanatına ilginiz nasıl başladı?
Vedat Koç:
Ebru ve Hat sanatına çocukluğumdan beri ilgi duymuşumdur. Bu klasik sanatlarla ilk tanışmam, Mannheim şehrinde İslami ilimler ve Sanatlar merkezi olan KUDEM’de oldu. KUDEM, 100 bin cilt eserlik kütüphanesiyle islami ilimlere katkıda bulunan ve geleneksel Türk-İslam sanatlarını yaşatan önemli bir merkezdir. Orada aldığım eğitimler ve katıldığım kurslar, sanat yolculuğumda bana önemli bir temel sağlamış oldu.

Sonhaber.eu: Pandemi döneminde İlker Selimler ile yollarınız nasıl kesişti?
Vedat Koç:
2018 yılında pandeminin hayatı durma noktasına getirdiği dönemde İlker Selimler ile tanıştım. Almanya’da bu tür sanat dallarına ilgi duyanların kaliteli malzeme bulma ve gerçek bir öğretmenle karşılaşma zorluklarını paylaştım. Neyse ki, İlker Selimler bu konuda bana yardımcı oldu ve Ebru sanatında daha önce denenmemiş bir şeyi denemeye karar verdik: Online Eğitim. Derslerimiz oldukça verimli geçti ve İlker Selimler'in olağanüstü anlatımı ve öğretme tarzı sayesinde harika sonuçlar elde ettik.

Vedat Koc ve Ilker Selımler 01

Sonhaber.eu: Geçtiğimiz günlerde önemli bir sergi ve icazet töreni gerçekleştirdiniz. Bu süreçten biraz bahseder misiniz?
Vedat Koç:
25 Mayıs 2024 tarihinde, Beşiktaş'taki Dolmabahçe Milli Saraylar sergi salonunda İlker Selimler ve öğrencileri adlı sergide eserlerimizi sergiledik ve icazet almaya layık görüldüm. İcazet, sadece öğrencinin sanata tam manasıyla hâkim olduğunu gösteren bir belge olmanın ötesindedir. Bu sanatlarda, sadece beceri değil, aynı zamanda edep ve usul gibi önemli unsurlar da öğretilir. Sanatı hakkıyla icra edecek duruma geldikten sonra, edep ve usul yönünden de olgunluğa ulaşmanın bir nişanesi olarak hocası tarafından icazete layık görülür.

Sonhaber.eu: Sanat yolculuğunuzda profesyonel bir noktaya gelmenin nasıl bir duygu olduğunu paylaşır mısınız?
Vedat Koç:
Başlangıçta bir hobi olarak başladığım bu serüvende artık profesyonel bir noktada olmanın heyecanını yaşıyorum. Birçok kişi ve kurumdan gelen davetler ve siparişler, yaptığım işi severek yapmanın somut bir göstergesi. Eserlerim ve çalışmalarım, içimdeki tutkunun ve özverinin bir yansıması olduğunu düşünüyorum.

Sonhaber.eu: Bu süreçte size kimler destek oldu?
Vedat Koç:
Bu zorlu yolculukta bana destek olan kıymetli aileme, sevgili eşime ve değerli anne-babama içtenlikle teşekkür ediyorum. Onların verdiği destekler benim için gerçekten çok değerli. Ayrıca, hayatımda her zaman manevi desteğini esirgemeyen, ilim ve irfanın yayılması için her türlü imkanı ve desteği sunan değerli büyüğüm Prof. Dr. Hüseyin İlker Çınar’a en derin şükranlarımı sunmayı bir borç biliyorum.

Koltuk Ebrusu 01

Sonhaber.eu: Sanat yolculuğunuzda gelecekteki hedefleriniz nelerdir?
Vedat Koç:
Sanat yolculuğumda öğrendiklerimi ve kazandıklarımı daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyorum. Sanatın evrensel bir dil olduğuna inanıyorum ve bu dili daha fazla insanla paylaşmayı hedefliyorum. Ayrıca, yeni projeler ve sergilerle sanatı daha da ileriye taşımak istiyorum.

Almanya’da hafta sonunda rekor trafik yoğunluğu bekleniyor! Almanya’da hafta sonunda rekor trafik yoğunluğu bekleniyor!

Sonhaber.eu: Vedat Bey, bu güzel röportaj için çok teşekkür ederiz. Sanat yolculuğunuzda başarılar dileriz.
Vedat Koç:
Ben teşekkür ederim. Sanatın ve kültürün değerini anlayan ve destekleyen platformlara her zaman minnettarım.

Vedat Koç'un katıldığım sergiler:

  • 2013 - KUDEM Almanya / Karma Sergi
  • 2024 - Ahmet Zeki Yavaş ve öğrencileri / Karma Sergi, Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi
  • 2024 - İlker Selimler ve öğrencileri / Ebru Sergisi, Dolmabahçe Milli Saraylar sergi salonu

Papatya ebrusu 01
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş