T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 5,5 milyonu Batı Avrupa’da olmak üzere, Türkiye dışında yaşayan 6,5 milyonu aşkın vatandaşımız bulunuyor. Tatil sezonunun başlaması ile birlikte memleket ziyaretine kendi aracı ile giden gurbetçilerimizin sayısı da artıyor.
Gurbetçiler genellikle Edirne Kapıkule sınır kapısını kullanarak yurda giriyor. Türkiye'nin kara sınırlarından geçen tüm araçların yüzde 35'i ve tüm yolcu trafiğinin yüzde 42'si bu sınır kapısından yapılıyor. Kapıkule’den yılda yaklaşık 400 bin araç geçtiği belirtiliyor. Bu sınır kapımızda özellikle yaz sezonunda Avrupa’dan gelen gurbetçilerimizin yoğunluğu artıyor. Ancak gurbetçilerimizin birçoğu araçlarının yurt dışındaki sigortalarının Türkiye’de geçerliliğinin olmamasından yakınıyor.
Yola çıkmadan mutlaka kontrol edin
Avrupalı sigorta şirketlerinin bazılarının Türkiye’yi hizmet kapsamlarının dışında tutması, gurbetçilerin mağdur olmasına yol açabiliyor. Bu mağduriyete uğramamak için özellikle Yeşil Kart sigortası bulunan gurbetçilerimizin yola çıkmadan sigorta kapsamını iyi öğrenmesi gerekir.
Örnek vermek gerekirse; Hollanda’dan kendi aracı ile yola çıkan bir gurbetçimiz, aracına yaptırmış olduğu sigortasının Türkiye’de 60 gün boyunca geçerli olduğunu ancak, olası bir durumda sigortasından faydalanmak için Yeşil kartının üzerinde geçerli olan ülkeler bölümünde Türkiye’nin de işaretli olması gerekmektedir.
Yeşil Kart Sigortası nedir?
Yeşil kart sigortası, Yeşil Kart sistemine üye olan ülkelerde geçeli olan motorlu araç sigortasıdır. Yani bir anlamda trafik sigortasına ek olarak bulunduğunuz ülke dışındaki ülkelerde de karşı tarafın zararlarını ödeyen bir sigorta türüdür. Yeşil Kart Sistemi’nin geçerli olduğu ülkelerdeki bütün Yeşil Kart Büroları ise Bürolar Konseyi’ne bağlıdır. Yeşil Kart sertifikaların şartları bu konsey tarafından belirlenir. Konseye üye ülkeler bu şartlara uymak zorundadır.
Yeşil kart sigortası aralarında Hollanda, Almanya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’ni de olduğu 47 ülkede geçerlidir.
Sigorta güvence kapsamı
Yabancı plakalı araç sahibi gurbetçilerimiz, herhangi bir kazaya karıştığında ve bu kazalarda karşı tarafa maddi ve bedensel zarar vermesi durumunda, ortaya çıkan hasarın telafisini yapmakla sorumlu. Bu sorumluluklara ilişkin bilgiler, Karayolları Trafik Kanunu’nca çıkarılan Yabancı Plakalı Motorlu Kara Taşıtlarının Ülkemizde İşletilmesinden Kaynaklanan Hukuki Sorumluluk İçin Yaptırılacak Sigortaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında başlıklı Yönetmelik’te geçmektedir.
İlgili yönetmeliğe göre; yabancı plakalı araç ile kazaya karışan araçların neden olduğu hasarların telafisi adına zorunlu trafik sigortası yaptırılması veya bu sigortaya eşdeğer bir sigorta teminatının bulunması gerekmekte.
Bu nedenle yabancı plakalı araçların Türkiye’ye girişlerinde, sigorta güvencesine sahip olup olmadığı kontrol ediliyor. Güvencesi olmayan araçların ülkeye girişine izin verilmiyor.
Yabancı araçlar için kasko gerekir mi?
Yabancı plakaları araçların kaskonun olup olmadığının bir önemi yoktur. Ülke sınırlarımız içerisinde yolculuk yapan yabancı plakalı araçlardan kasko aranmaz.
Ancak, gurbetçilerimizin kendi ülkelerindeki özel araç sigortalarının teminatlarına dikkat etmeleri ve mümkünse, bu teminatların coğrafi kapsam alanlarının seyahat edilecek ülkeleri de kapsamasını sağlamak için seçenekleri değerlendirmeleri daha doğru olacaktır.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.