Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Yurt dışında emekli olan Türk vatandaşlarının, kendi adlarına kayıtlı yabancı plakalı araçlarını kesintisiz 4 yıl boyunca Türkiye’de bırakabiliyor. Emekli gurbetçilerimiz için tanınan bu hakla ilgili akıllara takılan bazı soruları sizler için bir araya getirdik.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden; Türk vatandaşı, çifte vatandaş ya da mavi kart sahibi olan ve devletin belirlediği yaşta emekli olan herkes, ister çalışarak ister malulen emekli olsun, Türkiye’de 4 yıl boyunca yabancı plakalı aracını bırakma hakkından yararlanabilir.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Emekliler için 185 gün şartının aranmadığı durumlar
Yurt dışından Türkiye’ye yabancı plakalı araç getirmek isteyen emeklilerin en çok merak ettiği konulardan biri, “185 gün yurtdışında kalma şartının” kendileri için geçerli olup olmadığıdır.

Bu konuda iki önemli istisna bulunuyor:
1.    İlk defa araç getiren emekliler: Yurt dışında emekli olan vatandaşlarımız, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk kez adlarına kayıtlı araç getireceklerse, 185 gün şartı aranmaz.
2.    Süresini doldurmadan çıkan emekliler: Türkiye’de 4 yıla kadar kalma hakkı bulunan emekliler, eğer bu sürenin tamamını kullanmadan araçlarıyla tekrar yurt dışına çıkarlarsa, kalan süreyi kullanmak için tekrar Türkiye’ye döndüklerinde de 185 gün şartı istenmez. Bu hak, sadece iki yıllık süre dolmadan geri dönenler için geçerlidir.

Gurbetçilerden Kayseri’ye anlamlı bağış: Elli akülü araç ihtiyaç sahiplerine teslim edildi Gurbetçilerden Kayseri’ye anlamlı bağış: Elli akülü araç ihtiyaç sahiplerine teslim edildi

2 Yıllık süre nasıl uzatılır?
Emeklilerimiz taşıtlarına verilen 2 yıllık sürenin tamamlanmasından önceki 3 ay içerisinde başvuru yapmaları halinde, kendisi ve aracının yurtdışına çıkmasına gerek kalmadan, kalma sürelerini bir defaya mahsus uzatabiliyor. Bu uygulamadan halen Türkiye’de bulunan araç sahipleri de faydalanabiliyor. Bu sayede yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlar toplam 4 yıl (730 + 730 = 1460 gün) Türkiye’de kalabiliyor.

Süre uzatmak için Gümrük Müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor.

Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde emekliliği onaylanan gurbetçiler ne yapmalı?
Halihazırda taşıtıyla Türkiye’de bulunurken, yurtdışından emeklilik hakkı kazanan gurbetçilerimiz, araç kalış süresini uzatabilmeleri için yurtdışına çıkış yapmak zorunda. Bu vatandaşlar taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, aracını 4 yıl Türkiye’de bırakabilmeye hak kazanabiliyor.

Örnek: 10.01.2022 tarihinde taşıtıyla Türkiye’ye gelen kişinin taşıtına süre sonu 09.01.2024 olmak üzere 730 gün süre verilmiştir. Kişi 04.06.2023 tarihinde yurtdışından emeklilik hakkı kazanmıştır. Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2024 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye’ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2024 tarihinden önce Türkiye’ye taşıt getiremez.

4 yıllık hak tek seferlik mi?
Hayır, ancak yeni düzenlemeye göre daha önceden bu uygulamadan yararlanan emekli gurbetçilerimiz için 185 gün şartı geçerli. Başka bir değişle “Türkiye’de 4 yıl araç bırakabilme” hakkından yararlanarak taşıtını toplam 2+2 yıl Türkiye'de bulundurduktan sonra yurt dışına çıkaran emekli gurbetçilerimiz, taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, yeniden Türkiye’ye 2+2 yıl süreliğine taşıt getirebilmekte.

Uzatma 4 yıl için mi geçerli?
Hayır. Yeni düzenleme 2 yıllık dönemler halinde uygulanmakta. Bu nedenle araç kalış süresini 4 yıla kadar uzatan ve daha sonra tekrar Türkiye’ye araç götüren gurbetçilerimiz, ilk etapta 2 yıl ve bu sürenin bitmesine yakın tekrar 2 yıllık uzatma yapabiliyor. Bu şekilde toplam 4 yıl aracını Türkiye’de bırakabiliyor.

Türkiye'ye götürülen yabancı plakalı araçlarla ilgili bilgilerin yer aldığı T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan 2025 yılına ait ‘Yabancı Plakalı Kara Taşıtları İçin Yolcu Rehberi’ne buradan ulaşabilirsiniz.
©Sonhaber.eu