Belçika’da Sint-Joost-ten-Node Belediye Başkanı Emir Kir, haziran ayında yapılacak seçim turunda tercihini yerel siyasetten yana yaptığını ve parlamento seçimleri için milletvekili adayı olmayacağını açıkladı.

Haziran ayındaki seçimlerden sonra belediye başkanlığında görev yapan bir kişi, aynı zamanda Parlamento’da görev alamayacak. Ekim ayında da belediye ve eyalet meclisi seçimleri yapılacak. Bu nedenle Kır’ın federal parlamento’daki görevi ile belediye başkanlığı arasında bir seçim yapması gerekiyordu.

Sosyalist Parti (PS) listesinden seçilen Emir Kır, 2020 yılında Avrupa Birliği (AB) kurumlarının daveti üzerine Brüksel'e gelen iki MHP'li belediye başkanı ile görüştüğü gerekçesiyle partisinden ihraç edilmişti.

Belçika’da Haziran’da Avrupa Parlamentosu (AP), Federal, Walon, Flaman, Brüksel ve azınlıkta olan Almanca konuşan bölge Parlamentoları seçimleri yapılacak.

Emir Kır kimdir?
Emir Kır, 17 Ekim 1968'de Belçika'nın Charleroi kentinde doğdu. Brüksel'in 19 belediyesinden biri olan Saint-Josse-ten-Noode'un belediye başkanıdır. Siyasi kariyerine 2000 yılında Saint-Josse Belediyesi'nde belediye başkan yardımcısı olarak başladı. Eğitim alanında, özellikle yabancıların dil eğitimi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdi. 2003 yılında federal seçimlere katıldı fakat parlamentoya girmek için gereken oyu 220 oy farkla kaçırdı. 13 Haziran 2004'te yapılan bölge seçimlerinde Brüksel Bölgesinden 7,409 tercihli oyla partisinde ikinci en yüksek oyu alarak bölge meclisine girdi. Altı partili koalisyonda, frankofonların (Fransızca konuşanların) kurduğu Sosyalist Parti'nin iki devlet bakanlığı koltuğundan biri Emir Kır'a verildi.

2012 Ekim'inde yapılan belediye seçimlerinde Brüksel Hükûmeti Devlet Bakanı ve Saint-Josse Belediyesi üçüncü sıra adayı olarak yer alan Kır, o dönemde mevcut Belediye Başkanı Jean Demannez'i geçti. Kır, 1,916 oy alırken Demannez 1,215 oyda kaldı. Bu sonuç, daha önce belediye başkanı ile yapılan anlaşma uyarınca Kır'a 2013'te belediye başkanlığı koltuğuna oturma hakkını verdi.

Haber : Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Belçika’da Fiers markalı ürünler Salmonella tehlikesi nedeniyle geri çağrılıyor Belçika’da Fiers markalı ürünler Salmonella tehlikesi nedeniyle geri çağrılıyor

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.