Üç kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırı ile ilgili detaylar gelmeye devam ediyor. Perşembe günü öğleden sonra Rotterdam-West semtinde Heiman Dullaertplein’da bir evde ve şehir merkezindeki Erasmus MC Tıp Merkezinde meydana gelen saldırılarda 39 yaşındaki Marlous ve 14 yaşındaki kızı ile üniversitede doçent olan 43 yaşındaki Jurgen Damen hayatlarını kaybetti. Tıp öğrencisi 32 yaşındaki saldırgan Fouad L. yakalandı. 

Yaşanan bu korkunç olayın ardından ortaya çıkan bilgiler, saldırganın uzun zamandır polis tarafından bilinen bir kişi olduğunu, doktor diplomasını ise hayvanlara işkence yapmaktan aldığı ceza ve 4Chan adlı sitede paylaştığı aşırı ırkçı ve nefret kusan söylemleri nedeniyle incelemeye takıldığı için alamadığını ortaya koydu. 

Cuma günü Erasmus MC yönetim kurulu başkanı Stefan Sleijfer yaptığı bir yazılı açıklamada, failin sınav kurulunu hedef aldığına dair sinyaller alındığını kaydetti. Sleijfer sınav komitesi üyelerinden birinin polis tarafından zamanında kurtarıldığını belirtti ancak bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiği hakkında bilgi vermedi. 

İşte 28 Eylül 2023 tarihinde Rotterdam’da yaşananlar, saldırının kurbanları ve faili hakkında bilinenler…

Olaylar nasıl gelişti?

  • Perşembe günü öğleden sonra saat 14:30’da Rotterdam polisine ilk ihbar geldi. Delfshaven semtinde Heiman Dullaertplein'deki bir ev ve şehir merkezindeki Erasmus MC Tıbbi Araştırma Üniversitesinde  silahlı saldırılar olduğu belirtildi. 
  • Silahlı saldırılarda Delfshaven'deki evde iki bir kadın ve kızı, Erasmus MC'de aynı zamanda doktor olan bir öğretim üyesi hayatını kaybetti.
  • Her iki olayda yangın çıktı. Sanığın molotov kokteyl kullanarak yangın çıkardığı yönünde haberler var, ancak polis bunu henüz doğrulayamıyor. 
  • Saldırının olduğu noktalara çok sayıda yardım ekibi gönderildi. Özellikle Erasmus MC'de durum karışık seyretti. İlk başta bir şüphelinin motosikletle kaçtığı bildirildi. Daha sonra şüphelinin içerde olduğu anlaşıldı. Özel Harekat Timi ekipleri ve polis binaya girdi. O esnada binada çalışanlar, hastalar ve öğrenciler ile öğretim görevlileri panik içinde dışarı kaçtı. 
  • Saldırgan Erasmus MC otoparkı yakınında helikopter pistinin altına saklanmış halde yakalandı. 
  • Silahlı saldırganın kurşun geçirmez yelek giydiği görüldü. 
  • Akşam saatlerinde Belediye Başkanı, Baş Savcı ve Rotterdam Polis şefi tarafından verilen basın toplantısında detaylar paylaşıldı. 
  • Bssın toplantısından kısa bir süre sonra 14 yaşındaki genç kızın öldüğü bilgisi geldi.

Saldırının kurbanları kim?

  • Heiman Dullaertplein'deki evde 39 yaşında Marlous adında bir kadın ve 14 yaşındaki kızı vuruldu. Kadın olay yerinde hayatını kaybetti Genç kız ağır yaralı olarak kaldırıldı ancak birkaç saat sonra aldığı ağır yaralar nedeniyle hayatını kaybetti. 
  • Erasmus MC'de bir derslikte meydana gelen saldırıda ise 43 yaşındaki aile hekimi ve öğretim görevlisi Jurgen Damen olay yerinde hayatını kaybetti. Damen’in haftada iki gün Katendrecht'teki bir aile hekimliği merkezinde çalıştığı, evli ve bir kız babası olduğu öğrenildi.

Zanlı hakkında bilinenler

  • İsmi Fouad L. olarak açıklanan, 32 yaşındaki zanlı Erasmus Üniversitesi öğrencisi. Zanlının Demokrasi Forumu (FvD) partisine üye olduğu belirtiliyor. Yakalandığında yanında bir ateşli silah ve kurşungeçirmez yelek vardı. Polis, düzenlenen basın toplantısında adamın Heiman Dullaertplein'de, vurduğu kadın ve kızının yakınında yaşadığını açıkladı. 
  • Poliste adli sicil kaydı bulunan saldırgan, daha önce hayvan istismarı nedeniyle yargılandı, sarhoş bir halde bir tavşana işkence ettiği iddiası ile çıkarıldığı mahkemede 40 saatlik kamu hizmeti cezası aldı. 
  • Perşembe günü vurularak hayatını kaybeden kadının, Fouad L.'nin tavşana yapılan işkenceyi videoya alarak, hakkında  şikayetçi olduğu tahmin ediliyor. Polis henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Froud L.’nin 4Chan adlı bir blogda yaptığı paylaşımlardan bu kadına karşı nefret kustuğu ve onun sayesinde ceza aldığını belirttiği anlaşılıyor.
  • Savcılık, bu yılın başlarında Erasmus Üniversitesi yönetimini Fouad L. hakkında uyardı. Uyarıda L.’nin sadece hayvan istismarından mahkumiyeti değil, aynı zamanda "endişe verici davranış" içinde olduğu da bildirildi. Psikotik davranış sergilediği belirtilen tıp öğrencisi saldırganın telefonunda da insanların "bıçak darbeleri ile öldürüldüğü" görüntüler bulduğu ve aşırı sağ içerikli materyallere rastlandığı aktarıldı.
  • Erasmus MC Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Sleijfer, Fouad L.’nin tüm sınavları geçtiğini ve ev doktoru olabileceğini ancak Savcılık makamından gelen açıklamada şüpheli 'psikotik davranış' sergilediğinin belirtilmesi üzerine, sınav komitesinin özel olarak psikolojik inceleme talebinde bulunduğunu açıkladı. Bilindiği kadarıyla Perşembe günü Erasmus MC’de vurularak öldürülen öğretmenin, konuyla ilgisi bulunmuyor. 
  • Fouad L., 4Chan sitesindeki paylaşımlarında genellikle okulu ve kadınlar hakkındaki nefretini dile getirip, komşusundan da bahsetmiş. Kadınlardan nefret ettiğini belirten Fouad, birçok paylaşımında kadınların dünyada yeri olmadığını yazmış. Irkçı ifadeler kullanmış
  • Polis, adamın tek başına hareket ettiğini düşünüyor. Olası bir motif hakkında dün geceki basın toplantısında bir şey söylenmedi. Sadece hedef alınmış bir eylem gibi göründüğü belirtildi. İncelemelerin devam ettiği, görgü tanıklarını ve olayla ilgili kişilerin ifadelerine başvurulacağı belirtildi. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş