Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı.

Dünya genelinde 15 yaşındaki öğrencilerin yeteneklerini ölçen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) tarafından açıklanan verilere göre; Hollanda’da öğrencilerin okuma becerileri kötü ve birkaç yıl öncesine göre daha da düşmüş durumda. Almanya’da eğitim sistemi 2003 yılından beri en kötü performansı sergiliyor. Belçika’da ise bu yaş grubundaki öğrencilerin, matematik, okuma ve fen bilimlerindeki seviyeleri 2020 yılına kıyasla önemli ölçüde düşmüş durumda.

PISA Araştırması
OECD tarafından 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri değerlendiren ve üç yılda bir yapılan uluslararası araştırma programı olan PISA araştırması, 15 yaş grubunda örgün eğitime devam eden öğrencilerin matematik okuryazarlığı, fen okuryazarlığı, okuma becerilerini değerlendirmek ve ülkeleri karşılaştırabilmek için yapılıyor. Bu kapsamda, 2021'de yapılacak olan PISA, Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenerek 2022'de gerçekleştirildi.

PISA 2022 yılında öğrencilerin okuma, matematik ve fen bilimleri alanındaki performansını değerlendiriyor. "Seviye 1” en düşük, “seviye 2” ise toplumda iyi bir şekilde işlev görebilmek için gerekli olan seviyeyi temsil ediyor.

Hollanda'da öğrencilerin okuma becerilerinde gerileme
Hollandalı çocuklar, matematik ve fen bilimlerinde okuma becerisinden daha iyi puan alıyor olsalar da okuma becerisi alanında endişe verici bir tablo sergiliyor. Hollanda’da 15 yaşındaki öğrencilerin üçte biri seviye 2’ye ulaşamıyor ve düşük okuryazarlık riskiyle eğitimlerini tamamlıyor.

2018'de seviye 1'e ulaşamayan öğrenci oranı her yüz öğrencide 25 iken, şimdi bu oran üçte bir seviyesine çıkmış durumda. Başka bir değişle öğrencilerin temel okuma seviyeleri gerilemiş durumda.

Okuma becerilerindeki gerilemenin nedenleri arasında öğretmen açığı önde geliyor. Hollanda’da geçtiğimiz eğitim yılının sonunda, başta vmbo (mesleki eğitim okulları) seviyesindeki okullar olmak üzere, başlayan öğretmen eksiği halen giderilmiş değil. Bu durum öğrencilere yeterli destek sağlanmasını da zorlaştırıyor.

Almanya’da 2003’den beri en kötü sonuçlar
Rapora göre, Alman eğitim sistemi 2003 yılından beri en kötü performansı sergiliyor. Almanya’da göçmen kökenli öğrencilerin ancak yüzde 30’u liseye gidebiliyor.

Rapora göre, aralarında Türklerin de bulunduğu göçmen kökenli öğrencilerin liseye (Gymnasium) gidiş oranı, göçmen geçmişi olmayan gençlere göre daha az. Göçmen geçmişi olmayanların liseye gidiş oranı yüzde 44 iken göçmenlerin liseye gidiş oranı yüzde 30 olarak gözüküyor.

Raporda öğrencilerin özellikle okuma becerileri ve matematik alanındaki performansındaki düşüklüğünün dil yetmezliğinden kaynaklandığına dikkat çekildi. Bununla birlikte, göçmen kökeni olmayan öğrencilerin de okuma ve matematik alanındaki performanslarında önemli bir düşüşün yaşandığına vurgu yapıldı.

Belçika da testten sınıfta kaldı
Raporda; Belçika’daki 15 yaş grubu öğrencilerin, matematik, okuma ve fen bilimlerindeki seviyelerinin 2020 yılına kıyasla önemli ölçüde gerilediği belirtildi.

Matematik alanındaki düşüşün ilk tahminlere göre 21 puan olduğu bildirildi. Öğrencilerin eğitim durumundaki gerilemenin pandemi döneminde artığı ifade edildi.

Eğitimde Uzak Doğu ülkeleri önde geliyor
PISA raporuna göre çok az sayıda OECD üyesi ülkede eğitimde gelişme yaşanırken okuma alanında Japonya durumunu geliştirdi. İtalya, İrlanda ve Letonya’da fen bilimleri alanında önemli bir iyileşme yaşandı. 

Matematik alanında Singapur, Japonya ve Kore’deki öğrenciler, ön sıralardaki yerine hem korudu hem de önceki yıllara göre iyileşme kaydetti.

Okuma alanında Singapur, İrlanda, Japonya, Kore ve Estonya ilk sıralarda yer alırken fen bilimlerinde yine Japonya, Kore, Estonya ve Kanada en iyi değerleri elde etti.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Lil Artsy - Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş