Yaklaşık iki hafta önce kendi sosyal medya hesaplarından gösteri duyurusu yayınlayan Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA), siyasi çevreler ve toplumun çeşitli kesimlerinden gelen tepkilere ve belediyeye yapılan başvurulara rağmen, bugün Rotterdam’da bir araya gelecek. 

PEGIDA’nın duyurusu üzerine sosyal medya platformlarında Kuran-ı Kerim yakma eylemine tepkilerini ortaya koyan birçok vatandaş ise gösterinin olduğu saatlerde Merkez istasyonunda bir araya gelmeyi ve provokasyona karşı bir gösteri yapılması gerektiğini belirtti. 

PEGIDA: Düşüncelerimizi ifade etmekle sınırlı kalmayacağız.
Perşembe günü sosyal medya hesaplarından “Şunu açıklığa kavuşturalım; Kur'an-ı Kerim'e zarar vermeden eve dönmeyecekler” şeklinde bir paylaşım yapan PEGIDA, bugün yaptığı paylaşımda saat 14:00’de Rotterdam Merkez tren istasyonunda toplanacaklarını aktardı.

Yayınlanan mesajda Savcılık ve Polis teşkilatının hesaplarını da etiketleyen PEGIDA şu ifadeleri kullandı:
“Geçmişten biliyoruz ki Hollanda'da Savcılık ve Polis, gösterimiz İslam destekçileri ve takipçileri tarafından kesintiye uğraması durumunda gözlerini kaçırıyor ve bilinçli olarak kovuşturma yapmak istemiyordu, bunun bugünkü gösteri için de geçerli olup olmadığını merak ediyoruz. 
Şimdiye kadar şiddet uygulamadık, bugün de bu nedenle faşist ve nefret dolu bir ideoloji hakkındaki düşüncelerimizi ifade etmekle sınırlı kalmayacağız. 
Merak ediyoruz, saat 14 İstasyon Meydanı”

pegida mesaj

PEGIDA'nın Kur'an-ı Kerim yakması durumunda polisin müdahale edecek
İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA, iki hafta önce sosyal medya hesabından yayınladığı duyurusunda,  22 Ekim cumartesi günü Rotterdam'da ve 23 Ekim pazar günü de Den Haag’da bir araya gelineceğini duyurdu. Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı bir görsel içeren afişle duyurusunu yapan PEGİDA, toplumun çeşitli kesimlerinden yoğun olarak eleştirildi ve kınandı.

Yapılan bu açıklamanın ardından gerek şehirdeki Türk toplumunun önde gelen isimleri gerekse siyasetin içinden birçok kişi, bu gösterinin engellenmesi için seslerini duyurmaya çalıştı.

Rijnmond İslami Kuruluşlar Platformu (SPIOR), gösteriye izin verilmemesi için Rotterdam Belediyesine başvurdu, Denk Partisi temsilcileri belediye meclisinde acil oturum başvurusunda bulundu ve BIJ1 partisi provokasyona karşıt gösteri düzenlemek için harekete geçti.

Hafta içinde Belediye Meclisine yazılı olarak bir açıklama yapan Rotterdam Belediye Başkan Yardımcısı Robert Simons, PEGIDA'nın gösterisini yasaklama ve içeriğine karışma yetkileri olmadığını ve yasaklayamayacaklarını belirtti.

PEGIDA'nın belediyeye yaptığı gösteri başvurusunda Kur'an-ı Kerim yakma eyleminin bildirilmediğini ifade eden Simons, Savcılığa göre ülkede Kur'an-ı Kerim gibi kutsal kitapların yakılmasının veya yırtılmasının ceza kanunu tarafından yasak olmadığına dikkat çekti.

Simons bu durumun “ayrımcı nitelikteki ifadeler, sloganlar veya davranışlar nedeniyle ya da ateş yakmanın tehlikeye yol açması durumunda” farklı sonuçlar doğurabileceğini ve PEGIDA'nın Kur'an-ı Kerim yakması durumunda polisin müdahale edeceğini vurguladı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.