Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden Cineworld, Hz. Muhammed’in kızı Fatıma'nın hayatını konu alan "The Lady of Heaven" (Cennetin Hanımı) adlı filmin İngiltere'deki tüm gösterimlerini iptal etti. 

Cineworld'den yapılan açıklamada, filmin bazı sinema salonları önündeki yapılan protestolar nedeniyle iptal edildiği ve kararın "personelin ve müşterilerin güvenliği için alındığı" belirtildi.

Film, Birleşik Krallık'ta 3 Haziran'da gösterime girmişti. Bazı gruplar, filmde Hz. Muhammed’in tasvir edilmesine tepki göstermişti. Filmin gösteriminin iptali için internette açılan bir dilekçeye de 120 binden fazla kişi imzaladı.

'Mezhepçilik' suçlaması
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'taki İslami kuruluşların çatı örgütü Britanya Müslüman Konseyi filmi, "ayrıştırıcı" diye niteledi.

Konsey'in açıklamasında filmin destekçileri arasındaki bazı kişilerin asıl amacının "nefreti körüklemek" olduğu savunuldu.

Bolton Camiler Konseyi Başkanı Asif Patel de Cineworld'e gönderdiği e-postada "Filmin mezhepci bir bakış açısı var. Film geleneksel tarihi söylemi yanlış yansıtıyor. İslam tarihinin en saygın bireylerine saygısızlık yapılıyor" dedi.

Bolton'da hafta başında bir sinema salonunun önünde yaklaşık 100 kişilik bir grup filmi protesto etmişti. Bimingham'da da yaklaşık 200 kişilik bir grubun protesto eylemi yaptığı belirtiliyor.

Filmin yapımcısı Malik Shlibak, insanların görüşlerini ifade etmesini memnunlukla karşıladığını fakat "sinemaların insanların izlemek istedikleri filmleri gösterme haklarını savunmaları gerektiğini" söyledi.

Guardian gazetesine konuşan Shlibak, "Sinemalar baskıya boyun eğiyor ve sesleri dindirmek için bu tür kararlar alıyor" dedi.

'İptal kültürü'
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ise TalkTV'ye yaptığı açıklamada "Bu ülkedeki iptal kültürünün güç kazanmasından kaygı duyuyorum. İncitilmeme hakkı olduğunu düşünen insanlar var. Tabii ki kimsenin böyle bir hakkı yok. Birilerinin söyledikleri hoşunuza gitmeyebilir. Ama bunu söyleme hakları var" diye konuştu.

Ülkelerinde dine hakarete ilişkin bir yasal düzenleme olmadığını belirten Javid, "Bu çok tehlikeli bir yol olur. Bu ülkede ifade özgürlüğü var ve bu temel bir değerdir" dedi.

'Sanat için felaket, ifade özgürlüğü için tehlikeli'
Lordlar Kamarası üyesi Barones Claire Fox da Cineworld'ün filmin gösterimini iptal etme kararını eleştirdi.

Claire Fox, Twitter mesajında "Bu sanat için felaket, ifade özgürlüğü için tehlikelidir. Ayrıca kimlik siyasetinin demokrasiye tehdit oluşturmadığını savunanlar için de bir ders niteliğindedir" dedi.

Filmin internet sitesindeki açıklama
Filmin internet sitesinde bu yapımda hiçbir bireyin bir kutsal kişiliği temsil etmediği, bunun "performanslarla, aktörlerin eşsiz senteziyle; kamera içi efektlerle, ışık ve görsel efektlerle başarıldığı" belirtiliyor.

Birleşik Krallık'ta başka bir sinema zinciri Vue ise bugün Londra ve ülkenin diğer bazı bölgelerinde filmi göstermeyi planlıyor.

BBC

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın