Apeldoorn esnafı ile cami, dernek ve sivil toplum kuruluşları tek vücut oldu. Türkiye’deki depremzedelere gerekli nakdi ve ayni yardımların toplanmasında hızlı bir şekilde hareket eden halk, hem Konsolosluğun koordinesinde toplanan yardımları depremzedelere ulaştırmak için çaba sarf etti hem de 180 kişilik bir gönüllü grubunu da deprem bölgesine gönderdi.

Konu ile ilgili Sonhaber’e açıklamalarda bulunan UID Apeldoorn şube başkanı ve Apeldoorn Türk Gücü futbol kulübü başkanı Köksal Kurt, depremin akabinde bir çok vatandaşın spontane oalrak yardım toplamaya başladığını belirtti. Kurt, “Eşya ve gıda yardımı spontane olarak toplamaya başladı. Biz de Apeldoorn’da buna öncülük etmeye başladık. Değişik sivil toplum kuruluşları camiler buna katkı sağladı. Hollandalılar Türkler farklı uyruklu insanlar gıda veya gerekli olan eşya yardımı yaptılar. Yaklaşık 2 tır doldurduk.” dedi.

Apeldoorn ve diğer şehirlerden gelen ve aralarında sağlıkçı ve doktorların da olduğu 180 kişilik bir ekibin, bu hafta Perşembe günü deprem bölgesine gittiğini belirten Köksal “bu arkadaşlarımız Hatay’a gitti ve oradaki ekiplerle birlikte hareket ediyor” dedi.

Kurt, Apeldoorn halkı ve esnafı olarak deprem bölgesine 210 tane jeneratör yollandığını belirtirken, “bunları dün akşam kargo ile gönderdik. Konsoloslukla birlikte hareket ediyoruz. Konsolosluğun verdiği listeye göre gerekli olanları topluyoruz.” dedi.
 
Her milletten insan yardım ediyor
Apeldoorn Eyüp sultan camiinde depremin ertesi günü başlatılan kampanyada her gün yaklaşık 40 ila 50 kişilik gönüllü bir araya geldi.

Köksal Kurt bu organizasyondan Türkünden Hollandalısına ve diğer milletlerden yüzlerce kişinin katkı sağladığını belirtirken, “İnsanlara ilk dakikadan itibaren kendinize layık görmediğiniz eşyaları getirmeyin dedik. Allah razı olsun bir tır yeni eşya toplandı. Kullanılmış eşyaları da seçtik ve bunu ikinci el dükkanlarına verdik. Oradan elde edilen geliri de bağış olarak hibe ettik.” dedi. 

Türk kulüplerinin maçları ertelendi
“Deventer kulübümüzde birinci takımda oynayan bir oyuncumuzun maalesef enkaz altında kalarak vefat ettiğini öğrendik.” diyen Köksal Kurt, Çevre illerdeki Türk kulüpleri olarak hepimiz ortak bir karar alarak KNVB’ye başvuru yaptık ve Pazar günü oynanacak maçları ertelettirdik. Önümüzdeki haftalarda kulüpler olarak nasıl hareket edeceğimize karar vereceğiz.” şeklinde açıklama yaptı.

“Biz Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyoruz”
Şuanda önceliğin konsolosluğun talimatları doğrultusunda daha çok jeneratör, ısıtıcı gibi eşyalara yönlendirildiğini belirten Köksal son olarak şunları dile getirdi:
“Bütün ülkemize geçmiş olsun, hakkın rahmetine kavuşanlara Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Yaralılara Allah acil şifa versin. Rabbim bir daha göstermesin buradan ders çıkarmamız gerekiyor. İnşallah böyle bir şey olmaz. Son olarak Avrupa’daki Türkler olarak hep bir ve beraber olarak yardım etmeye çalışıyoruz. Türkiye’deki insanlarımız belki kavrayamıyor ama bilsinler ki biz burada direk yardım edemiyoruz diye daha fazla acı çekiyoruz burada. Bize çok sayıda insan biz nasıl Türkiye’ye gidebiliriz, hangi STK’ya başvurmamız lazım, en azından depremde bir su dağıtabiliriz diye söyledi. Elimizden ne geliyorsa yapmak için çoğu insan bize müracaat etti. Biz Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyoruz. Biz yaşadığımız ülkede asimile olmadık ama entegre olarak yaşıyoruz ve ülkemizi çok seviyoruz.”

Hollanda'dan Türkiye'ye giden 180 kişilik gönüllü ordusu

Hollanda gönüllüler 01

Hollanda gönüllüler 02

©Sonhaber.eu
Fotoğraflar: Facebook

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.