Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından bugün açıklanan bir araştırma sonucuna göre, Hollanda’da 445 bin Türk yaşıyor. Türkiye’de doğmuş ve daha sonra Hollanda’ya gelmiş birinci nesil Türkler ile Hollanda’da doğan ikinci nesil Türkler en fazla Randstad bölgesini tercih ediyor. Birinci nesil şehir merkezine yakın, ikinci nesil ise büyük şehirlerin dışında yaşamayı tercih ediyor.

Hollanda nüfusu ve göçmenlerin oranı
CBS verilerine göre Hollanda 1 Ocak 2023 tarihinde 17,8 milyon nüfusa sahipti. Bunların 2,8 milyonu (yüzde 16) Hollanda'ya sonradan gelen göçmenlerden oluşmakta. Hollanda’da yaşayan göçmen grubunun neredeyse üçte ikisi, “Avrupa dışındaki ülkelerde” doğan ve daha sonra Hollanda’ya gelenler  

Hollanda'da ayrıca ikinci nesil olarak adlandırılan gruba mensup 2,1 milyon kişi (yüzde 12) yaşamakta. Kendileri Hollanda'da doğmuş olan bu kişilerin en az bir ebeveyni yurt dışında doğmuş. İkinci neslin yüzde 70'inden fazlası, Avrupa dışında bir ülke kökenine sahip. Ebeveyninden birisi veya her iki ebeveyni Avrupa dışında doğan ikinci nesil arasında en büyük grubu Endonezya kökenliler oluştururken, ikinci sırada Fas kökenliler üçüncü sırada ise Türkiye kökenliler gelmekte.

Birinci ve ikinci nesil Türkler
CBS rakamlarına göre 1 Ocak 2023 itibariyle, Türkiye’de doğmuş ancak belirli bir yaşta Hollanda’ya gelmiş birinci nesil Türklerin sayısı 216 bin kişi. Ebeveynlerinden biri veya her ikisi birden Türkiye’de doğmuş ancak kendisi Hollanda'da doğmuş ikinci nesil Türklerin sayısı ise 229 bin kişi.

Göçmenler en çok nerede yaşamayı tercih ediyor?
Avrupa dışındaki ülkelerden Hollanda’ya gelen göçmenlerin çoğunluğu Randstad bölgesinde, büyük şehirlerde ikamet etmeyi tercih ediyor. Hollanda’da doğan ancak kökeni Avrupa dışından olan ikinci nesil göçmenler ise daha çok şehir merkezinden uzakta olmayı istiyor. Hollanda'nın güneyindeki sınır bölgelerine ise oransal olarak en fazla Avrupa ülkelerinden gelen göçmenler yerleşiyor. 

Almere başta geliyor
Avrupa ülkeleri dışında bir ülkeden gelenlerin en fazla yerleştiği şehir Amstelveen. Bu şehrin yüzde 25,2’si göçmen kökenli. Randstad bölgesinde, Rotterdam’da bu oran yüzde 23,5, Amsterdam’da yüzde 24,6, Den Haag’da yüzde 24,1 ve Utrecht’te ise yüzde 15,5. 

Nüfusunun yüzde 20’ye yakını göçmenlerden oluşan şehirler arasında yüzde  21,8 ile Diemen, yüzde 20 ile Almere ve yüzde 19 ile Eindhoven gelmekte. 

CBS'ye göre en az Avrupalı olmayan göçmen Wadden adalarından Terschelling ve Twente'deki Tubbergen'de yaşamakta. Her iki belediyede de bu oran yüzde 2'den az.

Sınır bölgelerinde çok sayıda Alman ve Belçikalı yaşıyor
Avrupa içinden gelen göçmenlere bakıldığında çoğunluğunun sınır bölgelerinde yaşadığı görülüyor. Limburg eyaletindeki Vaals’da nüfusun yüzde 36’sı Avrupalı göçmenlerden oluşuyor. 

CBS'e göre bu oran Zeeland ve Batı Brabant'ta da "görece yüksek". Bu bölgelerde yerleşen Avrupalı göçmenlerin çoğu Belçika veya Almanya doğumlu göçmenler.

İkinci nesil şehir dışını tercih ediyor
Ebeveyninden biri veya her ikisi Avrupa dışında bir ülkede doğmuş, kendisi Hollanda doğumlu olan ikinci nesil göçmenler çoğunlukla Randstad'da büyük şehirlerin hemen dışındaki belediyelerde yerleşmeyi tercih ediyor. 

Çoğunlukla Almere, Lelystad ve Zaanstad, Schiedam ve Zoetermeer ikinci nesil göçmenlerin tercihi oluyor. Rotterdam’da ikinci nesil göçmenlerin oranı yüzde 20 en yüksek orana sahip. Randstad dışında, en fazla ikinci nesil göçmenin olduğu şehir yüzde 12 ile Arnhem. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş