Tilburg ve Breda kentlerinde başlayacak olan yasal esrar üretim deneyi, Hollanda hükümetinin, uyuşturucu üretimi ve satışını tamamen yasal hale getirip getirmeme kararını belirleyecek önemli bir adımı temsil ediyor.

Hollanda, 15 Aralık'ta Tilburg ve Breda kentlerinde başlayacak olan ülkedeki ilk 'yasal esrar üretim deneyini' duyurdu. Üreticiler, Şubat ayından itibaren 'ilk yasal esrarı' kafelere teslim etmeye başlayacak. Eğer deney başarılı olursa, Hollanda'da hafif uyuşturucuların üretimi ve satışı tamamen yasal hale gelebilir.

2020 yılında Hollanda hükümeti tarafından gündeme getirilen bu deney, gönüllü üreticilerin gerekli yasal koşulları yerine getirememesi nedeniyle ertelenmek zorunda kalmıştı. Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ve Sağlık Bakanı Ernst Kuipers, meclise gönderdikleri mektupta, 15 Aralık'tan itibaren Breda ve Tilburg kentlerinde yasal esrar deneyine başlanacağını bildirdi.

Bu iki üretici, yaklaşık 1,5 ay süren ilk parti yasal esrarı Şubat ayından itibaren 'Coffeeshop' adı verilen kafelere teslim etmeye başlayacak. Kafeler, talebi karşılamak için bir süre yasa dışı tedarikçilerden de esrar almaya devam edecek.

Yasal Üretim Deneyi Neden Gündeme Geldi?

Hollanda hükümeti, denemenin başlangıcından sonraki altı ay içinde tüm katılımcı belediyelere malzeme tedarik edeceğini söz verdi. Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, deneye katılmak istediklerini belirtti ve Amsterdam, 11. belediye olarak deneye katılacak.

Hollanda'da 'Hoşgörü Yasası' çerçevesinde, 'Coffeeshop' adı verilen kafelerde esrar satışına izin veriliyor ancak esrar üretimi yasak. Bu nedenle, kafelerde yasal olarak satılan uyuşturucular, yasa dışı yollarla üretilenlerden tedarik ediliyor. Bu durum, Coffeeshop sahiplerini suça bulaşmış yasa dışı tedarikçilere bağımlı hale getiriyor. Hollanda Temsilciler Meclisi ve yerel yönetimler, bu garip duruma işaret ederek, esrar üretiminin de yasallaştırılmasını önerdi.

Hollanda hükümeti, bu öneriyi değerlendirmek için 10 kentte belediyelerin kontrolünde deneme amaçlı esrar üretim yapma kararı aldı. Başvuruda bulunanlar arasından, kura çekimi sonucu 10 üretici belirlendi. Başvurular için, adli sicili bozuk olan kişilerin başvuruları kabul edilmedi ve yasal yetiştiriciler, uygun alanlar ve kapsamlı ekim planları hazırladı. Katılımcılar, yılda en az 6,5 ton kurutulmuş Hint keneviri üretme veya en az 10 farklı türden esrar yetiştirme taahhüdünde bulundu.

Yasal Üretimin Yararları Ne Olacak?

Resmi olarak Aralık ayında başlayacak olan deneme projesi, Hollanda hükümetinin bir dizi olumsuzluğu önlemeyi planladığı bir dizi olumsuzluğu ele almayı amaçlıyor. Bunlar şunlar:

  1. Vergi Kaçağı Önlenecek: Uygulama ile yıllık yaklaşık 5 milyar euro olan yasa dışı esrar üretimi kayıt altına alınarak vergilendirilecek.
  2. Kaçak Elektrik Kullanımı Önlenecek: Yasa dışı esrar üretimi, kaçak elektrik kullanımı sayesinde yapılıyor. Üretimin yasallaşması, her yıl ciddi rakamlara ulaşan kaçak elektrik kullanımını önleyecek.
  3. Sağlık Sorunları Ortadan Kalkacak: Yasa dışı olarak üretilen hafif uyuşturucular, içeriği bilinmediği için zaman zaman ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Yasal üretimle, bu sağlık sorunları ortadan kalkacak. Belediyelerin gözetiminde üretilen esrar, düzenli olarak kalite kontrolünden geçirilecek ve sadece belirli bir kalitenin üzerindeki uyuşturucuların satışına izin verilecek.
  4. Asayiş Sorunları Azalacak: Yasa dışı esrar yetiştirilen veya kurutulan kapalı alanlara yönelik hırsızlık olayları son derece yaygın. Yasa dışı yetiştiriciler veya suç örgütleri arasındaki asayiş olaylarının sayısı da oldukça fazla. Yasal üretim, bu tür güvenlik sorunlarını önemli ölçüde azaltacak.

Deneme Başarılı Olursa Neler Değişecek?

Hükümet ve Hollanda Temsilciler Meclisi, yasal esrar üretim deneyinin sonuçlarına göre, hafif uyuşturucuların üretimi ve satışının tamamen serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek. Hollanda'daki birçok siyasi parti, esrarın üretimi ve satışının tamamen serbest bırakılmasını istiyor. Bunun yanı sıra, bu partilerden bazıları, esrar satışlarına tüketim vergisi uygulanmasını savunuyor. Ancak, hükümetin muhafazakar kanadı, esrar üretiminin serbest bırakılmasına sıcak bakmıyor.

Hollanda'da, esrar ve diğer hafif uyuşturucuların üretimi ve satışı konusunda yasal düzenlemeler yapılması, suçun azalmasına, sağlık koşullarının iyileşmesine ve kamu gelirlerinin artmasına katkı sağlayacaktır.

BBC-2

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Editör: Ömer Aşıran