Pandemi öncesinde Rotterdam West bölgesinde 5 Türk bayanla başlayan bir proje, şuana kadar yüzlerce çocuk ve bebeğin yüzünü güldürdü. Ağırlıklı olarak West bölgesinden olmak üzere, Rotterdam’ın farklı bölgelerinden Post West mahalle evinde haftada bir gün bir araya gelen kadınlar, hem sohbet ediyor hem de maharetli ellerle yaptıkları örgü işleriyle, yüzlerce çocuğu sevindiriyor.

Pandemi öncesinde Gülşen Onuş ve birkaç arkadaşının girişimiyle başlatılan örgü evi projesi pandemideki kapanma kurallarına rağmen yarıda kalmadan devam etti. Pandemi sonrasında yeniden bir araya gelen kadınlar, bu günlerde yine çocuklar için kazak, şal, hırka, bereler örmeye devam ediyor.

Her hafta toplanıyorlar
Her hafta pazartesi günü West bölgesi, Tidemanstraat 80 adresindeki Mahalle Evinde bir araya gelen topluluk, ilk olarak 5 kişi ile yola çıktı. Mahalle inisiyatifi olarak belediyeye proje sunan kadınlar, aldıkları kısıtlı bütçe ile malzeme aldı ve örgü örmeye başladı. Zamanla grup çevrede de duyulmaya başlayınca, katılımcıların sayısı arttı. Grupta her hafta yaklaşık 20-25 Türk kadın bir araya geliyor ve hem sohbet ediyor hem de minik bedenleri ısıtacak giysiler örüyor.

İlk projede onlarca kazak Malatya’ya gönderildi

orgu05

İlk projeleri hakkında SonHaber.eu’ya bilgi veren Gülşen hanım, projeye bir ad koymadan yola çıktıklarını, sadece bayanların bir araya gelerek faydalı bir şeyler yapmak istediklerini belirtti. 

Daha sonra yapılan ürünlerin Türkiye’de bir köye göndermek için tanıdıklar vasıtasıyla arayışa girdiklerini belirten Gülşen hanım, bu sayede Malatya’daki köy muhtarları Derneği Başkanı ile irtibata geçtiklerini ve ördükleri onlarca kazak, hırka, şal ve bereleri zor şartlar altında kışı geçirmeye çalışan köy çocuklarına gönderdiklerini kaydetti.

Korona döneminde birçok yer gibi, örgü örmek için bir araya geldikleri mahalle evi de kapanınca herkes örgü örmeye evinde devam etmiş.. Bu dönemde dahi örgüden vazgeçmeyen kadınlar, yine onlarca çocuk kazağı, elbisesi, şalı, beresi yaptı. Kuralların gevşetildiği dönemde ise bir araya gelerek yapılan tüm ürünleri paketleyip, yeniden Türkiye’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı başardı. 

“Başkalarına faydalı oluyoruz”

orgu04

Örgü projesine gelen kadınlardan biri olan Filiz hanım Sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada, “neden böyle bir uğraş içerisindesiniz?” sorusuna “Günümüzü dolu dolu geçirmek için, evden çıkmak ve sosyal faaliyet içinde olmak için bir araya geliyoruz ama bunu yaparken de başkalarına faydalı olmak istiyoruz.” şeklinde yanıt verdi. 

Bir başka kadın ise “kendimize yardım ederken başkalarına da yardım ediyoruz. Bu grubun dışında başka aktivitemiz yok. Buraya geldiğimizde birbirimizi görüyoruz, hem sohbet edebiliyoruz hem de çocuklar için faydalı oluyoruz.” dedi. 

Örgü farklı bölgelerden kadınları bir araya getiriyor

orgu00

Örgü örmek için bir araya gelen kadınların hepsi West bölgesinde oturmuyor. Bu projeye katılmış bir yakını, komşusu veya tanıdığı olan ancak Rotterdam’ın farklı bölgesinden gelen kadınlar da var.  West bölgesinde ulaşılabilir bir noktada yer alan mahalle evinde başlatılan projede, yürüme mesafesinde ikamet eden kadınların yanı sıra engelli taksisiyle dahi, şehrin başka bölgelerinden gelen kadınlar da yer alıyor.

Hem Türkiye’deki hem de Hollanda’daki çocuklar için örüyorlar
Örgü grubundaki kadınlar sadece Türkiye’deki çocuklar için örmüyor. Grubun içerisinden bir bayanın geçtiğimiz yıl sosyal medyada gördüğü bir talep üzerine, tüm grup organize oluyor ve prematüre bebekler için minik patikler örüyor. 

Den Haag’da bulunan Het Juliana Çocuk Hastanesi Prematüre bebekler Bölümünün çağrısına kulak veren grup, o dönemde 50-60 adet bebek patiği örerek hastaneye gönderiyor. Hastane de bu talebe karşılık veren tüm gönüllülere teşekkürünü, sosyal medya hesabından yaptığı bu paylaşımla dile getiriyor:

“Herkesi aramızda görmek isteriz” 
Gülşen Hanım açıklamasında, “Pazartesi günleri saat 13:00 ile 15:00 arasında bir araya geliyoruz. Grubumuza her kes katılabilir. Çocuklar için bir şeyler yapmak isteyen herkesi aramızda görmek isteriz” dedi. 

Bütçelerinin çoktan bittiğini belirten Gülşen hanım, “Ama bu bizi durdurmadı. Evet, bütçemiz bitti ama grup olarak devam etmek istedik. O yüzden herkes, öreceği yünü kendi satın alıyor veya bizi tanıyan komşular, tanıdıklar, grubumuzu duyanlar, evlerindeki kalan yünleri bize gönderiyor. Bazen de satın alıp bize veriyor. “dedi.  

Gülşen hanım ayrıca gruba yün konusunda yardım etmek isteyenlerin  kendileri ile iletişime geçebileceklerini de belirtti.

Şuanda ellerindeki örgü ürünleri bitirmek için canla başla çalışan kadınlar, yine ortaya çıkarttıkları harika bereler, şallar, kazaklar veya hırkaları Türkiye’de belirlenecek bir köye göndereceklerini söylüyor.

orgu02
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.