Bölgesel taşımacılık yapan şirketlerde çalışan personelin maaşlarına zam talebinde bulunan Hollanda İşçi Federasyonu (FNV) ve Ulusal Hıristiyan Sendikası (CNV) önümüzdeki günlerde yapılacak yeni grevlerden kaçınılamayacağını açıkladı. Sendikalara göre işverene gönderilen ve pazartesi gününe kadar zamanı olan uyarıya henüz yanıt gelmedi.

Toplu Taşıma İşverenleri Derneği (VWOV) başkanı Fred Kagie'ye göre, gönderilen uyarı ve bununla birlikte grev tehdidi, daha fazla toplu iş sözleşmesi için yapılacak pazarlık görüşmelerini engelledi.

FNV bir yıllık toplu iş sözleşmesi için yüzde 16,9 ücret artışı talebinde bulunurken, CNV 18 aylık bir dönem için yüzde 14 oranında maaş zammı talebinde bulunuyor.

Fred Kagie ise bu artışın yapılabilmesi için yeterli mali desteğin olmadığını belirtiyor ve VWOV’nin yüzde 8 oranında maaş artışı teklifinde bulunduğunu belirtiyor.

Bilindiği üzere sendikalar ve işverenler arasında yapılan ve başta otobüs şoförleri olmak üzere yaklaşık 13 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi müzakereleri çıkmaza girdi. Grevler başlamadan önce hem işverenler hem de sendikalar tarafından ültimatomlar verildi. Sendikalar, taleplerinin karşılanmaması halinde grev tehdidinde bulundu.

Şubat ayı başında ülke çapında farklı bölgelerde toplu taşımacılıkta çalışan personel greve gitti. Büyük toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin yanında, daha küçük ve birden fazla şekilde taşımacılık yapan şirketlerin dahil olduğu toplu iş sözleşmesi müzakereleri de çıkmaza girdi. Arriva ve Keolis gibi hem tren hem de otobüs taşımacılığı sunan şirketlerde çalışan yaklaşık 1300 kişi de greve gitti.

Sendikalardan yapılan açıklamada grevlerde maaş zammının yanı sıra iş yoğunluğundan kaynaklı olarak her 5 kişiden birinin hasta olduğunu belirtti. VWOV ise bu rakamın her 10 kişiden biri olduğunu kaydetti.

Grev büyük ihtimalle 22 şubatta başlayacak
Önümüzdeki hafta Çarşamba günü başlaması düşünülen greve Arriva, Transdev (Breng, Overal, IJsselmond bölgesi dahil), Qbuzz (U-OV dahil), EBS, Keolis (Syntus Utrecht ve Allgo dahil), RETOtobüsleri, Hermes ve Connexxion şirketlerinde çalışan personelinin katılacağı tahmin ediliyor.

9292OV web sitesinde konuya ilişkin verilen haberde Den Haag’daki HTM, Rotterdam’daki RET(Tramvay ve metro) ile Amsterdam’daki GVB  personelinin farklı bir toplu iş sözleşmesine dahil olduğu bu nedenle greve gitmeyeceği belirtildi. Bunun yanı sıra NS trenlerinde de bir aksama yaşanmayacağı kaydedildi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.