Türkiye, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin bilançosu her geçen saat artmaya devam ederken Hollanda’da başlatılan bağış kampanyalarında toplanan miktarlar 10 milyon euroyu geçti.

'Yüzyılın afeti' olarak adlandırılan merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Suriye’de binlerce kişinin ölmesine, binlerce kişinin yaralanmasına ve evsiz kalmasına neden oldu.

HDV: 2 milyon euro
Hollanda Diyanet Vakfının (HDV) başlattığı yardım kampanyasında 2,1 milyon euro toplanırken, ayni yardımlar için oluşturulan koordinasyon merkezlerinin listesi ve görevli kişilerin irtibat bilgileri paylaşıldı.

IHH Hollanda: 1,5 milyon euro
Uluslararası İnsani Yardım Vakfı Hollanda (IHHNL) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Aslantaş, vakıf olarak üç aşamalı bir yardım programı yürüttüklerini dile getirdi. Aslantaş, açılan bağış hesabı vasıtasıyla yaklaşık 1,5 milyon euro bağış toplandığını belirtti. 

Aslantaş Sonhaber’e yaptığı açıklamada yürüttükleri yardım kampanyasını şu şekilde tarif etti:
“Vakıf olarak sahada ekibimiz var. Ekibimiz dün Osmaniye’deydi bugün ise Hatay’a geçtiler. Üç aşamalı yardım yürütüyoruz. Birincisi anında, ne gerekliyse direk müdahil olacak şekilde hareket ediyoruz. Yani gıda paketleri, battaniye, eldiven, bere vs. Bunları Türkiye’den tedarik edip orada dağıtıyoruz.
İkincisi; AFAD ile istişareli büyük bir yemek çadırı kurmak için çalışıyoruz. AFAD ile yapılan görüşmeler sonucunda yeri belli olacak yemek çadırına Mobil mutfak kuracağız ve günlük üç öğün sıcak yemek çıkartacağız. 
Üçüncü yardımımız ise orta ve uzun vadeli bir yardım olacak. Bilindiği üzere önümüzdeki aylarda enkaz kaldırma, yaralılar ve evsiz kalanların yerleştirilmesi gibi çalışmalar yürütülecek. Bunun için konteyner kentler oluşturulacak. Biz de IHHNL olarak bu projenin içinde yer alacağız Şimdiden hazırlıklarını yapıyoruz ve bütçemizin büyük bir bölümünü, yaşanabilir konteyner evler için ayırıyoruz Tüm çalışmalar devam ediyor.” 

Diğer kurum ve kuruluşlar 
Haber merkezimize ulaşan bilgilere göre diğer kurum ve kuruluşlara yapılan bağış miktarları şu şekilde;
Hollanda Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği: yaklaşık 940 bin euro 
Hollanda Türk Gönüllüler Vakfı (HTGV) 436 bin euro
Islamic Relief Nederland: yaklaşık 50 bin euro 
Hollanda Türk Federasyonu: 250 bin euro

Giro 555: 5 milyon euro
Hollanda Kızılhaç üzerinden başlatılan Giro7244 bağış numarası, Giro555 üzerinden devam edecek. Elde edilen bilgilere göre şuana kadar Giro 555 üzerinden toplanan bağış miktarı yaklaşık 5 milyon euroyu geçti.  

Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan yoğun paylaşım sonrasında, Giro555 kurumunun bağış toplama konusunda karar aldığını belirten Lokaal Veenendaal partisinden Belediye Meclis Üyesi Yasin Makineli, süreci Sonhaber’e anlattı. 

Makineli sosyal medya üzerinden deyim yerindeyse Giro555 kurumuna baskı yapılmasında öncülük ettiğini belirtti ve bunun üzerine Giro555 yetkililerinin kendisi ile iletişime geçtiğini aktardı.

Makineli, “Giro 555 Salı gününden itibaren bağış kampanyasına başladı. Daha sonra Hollanda Kızılhaç toplanan bağışların Giro555 altında devam etmesine karar verdi. Önümüzdeki hafta da yani 15 Şubatta Hollanda televizyonlarından da ortak, canlı yayın yapılacak ve bağış toplanacak” dedi.

Özellikle bağışların Giro555 üzerinden toplanmasının daha geniş bir çevreye ulaşmada fayda sağlayacağını belirten Makineli, çok fazla Hollandalının yardım yapmak istese de hangi kuruma yardım yapacağını bilmediğini, bu anlamda Giro555 bağışının açılmasının önemli olduğunu dile getirdi. 

Makineli “Aynı şekilde belediyeler de resmi kurum olan Giro555 üzerinden bağış yapmaya başladı. Bu şekilde depremzedeler için milyonlarca euro toplanabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Yasin Makineli, bugün Giro555 CEO’su Michiel Servaes’in Türkiye’ye hareket ettiğini ve yerel kurumlarla görüşmeler yapacağını dile getirirken, “kurumla sürekli irtibat halindeyim. Buradan şunu da iletmek isterimki yapılan yardımların yerine ulaştığını görmek için ve her verilen kuruşun gerekli olan yere ulaştığını görmek için o sürecin de takipçisi olacağız.” şeklinde ifade kullandı.

Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için başlatılan yardım kampanyası ile ilgili Giro555 web sitesi üzerinden b ir açıklama yapan CEO ve aynı zamanda Oxfam Novib başkanı Michiel Servaes ise “Devasa boyutunu henüz denetleyemediğimiz korkunç bir felaket. Türkiye'de mağdur ve ihtiyaç sahibi sayısı hızla artıyor ve Suriye'de birçok insan zaten bu depremden önce de acil yardıma muhtaç durumdaydı. İnsanlar korkuyor ve geceyi dondurucu soğukta dışarıda geçirmek zorunda kalıyor. Giro555 şu anda açık ve Hollanda'yı depremde etkilenen tüm kadın, erkek ve çocuklar için bağış yapmaya çağırıyor.” ifadelerini kullandı.

Hollanda’da Kızıl Haç tarafından başlatılan ve şuanda  Giro555’a yönlendirilen bağış kampanyasında hem Türkiye hem de Suriye’deki depremzedeler için bağış toplanıyor.  
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.