Hollanda’da Diyanet Vakfı’na (HDV) bağlı 17 camide “yeşil cami” tabelası asılı bulunmakta. Sürdürülebilirlik anlamında cami yönetimlerinin gösterdiği çaba ise konunun sadece tabela asılmasından ibaret olmadığını, cemaati bilgilendirmekten, cami içinde yapılan değişikliklerle ‘rol model’ olmaya kadar uzandığını gösterdi.

Sürdürülebilir cami konsepti hakkında SonHaber’e açıklamalarda bulunan Lahey Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Haluk Songur, bu tür çalışmaların enerji krizi gibi pratik ihtiyaçları karşılamanın ötesinde ilhamını Kur’an ve Sünnet’ten aldığına dikkat çekti.

"İnsanın temel görevi kendisine emanet olarak verilen bu dünyayı korumaktır"

Haluk Songur

Müslümanların yaşadıkları dünya ve çevreyle ilişkilerini belirleyen temel prensiplere dikkat çeken Prof. Dr. Songur, ‘’Kuran-ı Kerim’de insanın yeryüzüne halife olarak gönderildiği belirtiliyor (Bakara süresi 30). Hemen öncesindeki ayette ise yeryüzünde ne varsa hepsinin bizim için yaratıldığı ifade ediliyor. Yeryüzünün halifesi olarak insanın temel görevi kendisine emanet olarak verilen bu dünyayı korumaktır.’’ açıklamasında bulundu.

Hz. Muhammed’in ‘’Yeryüzü bana mescit ve temiz vasıflı kılındı.’’ hadisine atıfta bulunan Prof. Dr. Songur, mescit vasfı sebebiyle yeryüzünü maddi ve manevi anlamda temiz tutmanın tüm Müslümanların görevi olduğuna dikkat çekti. Sürdürülebilir, yeşil ve helal cami konseptinin bu iki temel ilham kaynağına dayanarak ortaya çıktığını açıklayan Prof. Dr. Songur, camilerin dumansız hava sahası, fosil yakıt yerine yeşil enerji kaynaklarının tercih edilmesi ve sağlıklı/helal kantin gibi uygulamalara teşvik edildiğini belirtti.

Hollanda’nın ilk ‘yeşil cami’ ünvanlı camisi
Yerleştirilen güneş panelleri sayesinde “Yeşil cami” olarak anılan ve enerji için fosil yakıt yerine sürdürülebilir enerjiyi seçen camilerden biri Deventer’ın en büyük camisi olan Merkez Cami.

Merkez Camisi Yönetim Kurulu sekreteri Oğuzhan Akdemir (31), Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir buçuk yıl önce caminin çatısına yerleştirilen 170 adet güneş panelinin toplam 90 megawat saat elektrik ürettiğini belirtti.

Caminin, gaz, kömür veya petrol yerine güneşten elektrik üreterek sera gazı emisyonlarını azalttığını belirten Akdemir, “Bu; 1052 ağaç dikmeye eşdeğer. Bununla gurur duyuyorum.” şeklinde ifade kullandı.

İlk adımlar 10 yıl önce atıldı
deventer merkez cami

Merkez Camii; çoğunlukla şehirden ve çevre köylerden Türk kökenli Müslümanlar olmak üzere, yılda bin aktif üye ve yaklaşık on bin ziyaretçiye sahip ve Deventer'deki en büyük cami konumunda. Merkez Cami 2003 yılında açıldı ve 2013'den bu yana Hollanda’da “yeşil cami” unvanına hak kazanan ilk cami oldu. 

Oğuzhan Akdemir açıklamasında, güneş panelleri kullanımı ve sürdürülebilir enerjiye yönelmelerinin sadece artan enerji fiyatlarından kaynaklanmadığını bunun İslam inancından geldiğini dile getirdi.

Akdemir “İslam bize doğayla bir olmayı ve onu korumayı emreder. Biz büyük bir camiyiz ve bu nedenle iman eden kardeşlerimizi bunu yapmaya teşvik etmek için hatırı sayılır bir erişime sahibiz.” dedi.

17 Cami  'Yeşil cami'  tabelasına sahip

allaaddin cami

Hollanda Diyanet Vakfı’ndan Yönetim üyesi Ramazan Gül vakfa bağlı 148 camiyi enerji, su ve gıda konusunda daha tasarruflu olmaya teşvik ettiklerini dile getirdi. Gül, girişinde 'Yeşil cami' tabelası bulunan 17 caminin yanı sıra vakfa bağlı diğer 20 Türk camisinin de enerji tedbirleri üzerinde çalıştığını dile getirdi. 

Gül açıklamasında, bu camilerde sürdürülebilirliğe dikkat çeken vaazlardan, enerji açısından nötr bina veya sürdürülebilir satın alma gibi konulara kadar çeşitli çalışmalar yapıldığını aktardı.

Her anlamıyla ‘yeşil’ cami

orhan gazi cami

Yeşil enerji konusunda dikkat çeken bir başka cami ise Den Bosch’daki Orhan Gazi Camisi. Bu caminin yeşil bir çatısı bulunmuyor ancak cephe ve minarede yüzlerce yeşil renkli LED ışık yer alıyor. 
276 güneş paneli ve enerji sağlayan ısı pompası ile çalışan bu lambalar tam anlamıyla ‘yeşil’ bir cami görüntüsü veriyor. 

Camide tasarruflu musluklardan, sensörlerle çalışan aydınlatmalara ve bina içindeki havalandırmayı kontrol eden geniş bir kontrol sistemine kadar farklı araçlar bulunuyor.

Sağlıklı yaşam, sağlıklı gıda 
Orhan Gazi Camisi yetkilisi Erkan Yaman (52) sürdürülebilir cami olarak sadece enerji konusunda değil aynı zamanda gıda konusunda da teşviklerde bulunduklarını dile getirdi. 

Yaman “hafta sonu okullarında çocuklara sağlıklı yiyecekler veriyoruz. Camide sigara içmek yasak ve cami çevresinde de içilmemesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Sigara konusunun dışında gıda konusunda sağlıklı yaşam tarzına değinen Ramazan Gül ise “Yeşil kelimesi, sürdürülebilirlikten daha fazlasını ifade ediyor. Ayrıca camileri sağlıklı yemeklerin olduğu yeşil bir kantin kurmaya teşvik ederek ve binaları tamamen dumansız hale getirerek, sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek istiyoruz.” dedi. 

İpuçları ve tavsiyeler verilen Groenemoskeeen.nl sitesi
GroeneKerken ile yapılan bir işbirliğinden doğan Groenemoskeeen.nl web sitesinde 'sürdürülebilirlik, sosyal adalet ve yeşil dönüşüm gibi konularda ipuçları ve tavsiyeler sunuluyor.

Ramazan Gül, Hollanda Diyanet Vakfının girişimi ile kurulan Groenemoskeeën.nl sitesinin sadece HDV’ye bağlı camiler için olmadığını belirtirken, özellikle diğer camilerin de sürdürülebilirlik adına siteye kayıt yaptırabileceğini vurguladı. Gül, “Hedefimiz yeni yılda kırk yeni caminin katılması” dedi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.