Merkezi İstatistik Ofisi CBS tarafından yapılan açıklamaya göre konut fiyatları dokuz yıl içinde neredeyse iki katına çıktı. Satılık evlerin fiyatı bu yıl Temmuz ayında, Haziran 2013'e göre yüzde 99 arttı.

Mevcut sahibi tarafından kullanılan evlerin fiyatları, Haziran 2013'te en düşük bir noktaya erişmişti. Ancak o tarihten bu yana ev fiyatları neredeyse durmadan arttı ve şuanda bir ev satın almak isteyenler neredeyse iki katı para ödemek zorunda kalıyor.

Konut piyasasındaki bu patlamanın birkaç nedeni bulunuyor. Bunların başında konut sıkıntısı geliyor. Yaşanan konut azlığı fiyatların da artmasına neden oluyor. Bir başka neden de tasarruf ve tahvillerdeki düşük faiz oranları. Bu durum da yatırımcıların Hollanda konut piyasasına daha fazla odaklanmasına neden olurken bireysel alıcılar piyasada fazla yer bulamıyor. 

Konut piyasasında yaşanan hafif soğuma, artan konut fiyatları ve ipotek oranlarının birleşiminden kaynaklanmakta. Satılık konut fiyatları o kadar yüksek ki alıcılar planlarını değiştirmek zorunda kalıyor.  Aynı zamanda, ipotek oranları birkaç aydır yükselme trendinde ilerliyor. Bu da daha az borç alınabileceği anlamına geliyor. 

Konut piyasasında yaşanan gerilemenin yanı sıra ev fiyatlarının artış hızı da yavaşlıyor. Temmuz ayında, CBS arka arkaya üç ay içerisinde oldukça düşük bir fiyat artışı olduğunu ve yine geçen yıla göre çok daha az sayıda konut satıldığını açıkladı. 

Bu yılın ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 daha az konut satışı yapıldı. Elde edilen verilere göre yerdi aylık dönem içinde toplam 107.722 konut satışı yapıldı.

Hollanda’da orta gelirlilerin ev alabilmesi giderek zorlaşıyor
Geçtiğimiz hafta açıklanan ve İpotek danışmanı De Hypotheker tarafından yapılan bir piyasa araştırmasına göre, ortalama bir gelire sahip tek başına yaşayan ve bir konut satın almak isteyenlerin bütçesine uygun ev bulmasının artık zorlaştı.

Araştırmada konut piyasasında artan fiyatların sadece tek başına yaşayanları değil aynı zamanda çiftleri de zorladığına vurgu yapıldı.

Şirketin yaptığı hesaplamaya göre, bekar bir kişinin satın alabilecek konut bulma şansı geçen yıl yüzde 3’ken bu yıl yüzde 1’e düşmüş durumda. Çiftlerin şansı biraz daha fazla: Geçen yıl bir çiftin bütçesine göre konut bulma oranı yüzde 36’ken bu yıl yüzde 20’ye geriledi. 

Hipoteker'e göre, özellikle büyük şehirlerde bekarlar için arz "sıfır". Bölge olarak bakıldığında en umutsuz bölgeler Flevoland, Kuzey Brabant ve Utrecht. Tek gelirli bekarların en yüksek ev bulma şansı ise Limburg, Groningen ve Zeeland'da.

Çiftler içinse ev bulma şansı en fazla olan şehirler arasında Den Haag ve Rotterdam geliyor. Bölge bazında ise Groningen, Limburg ve Friesland bölgelerinde şansları daha fazla. En düşük şanslı oldukları bölgeler ise Utrecht, Kuzey Hollanda ve Kuzey Brabant.

Foto: Frans Ruiter - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın