Ortalama bir gelire sahip tek başına yaşayan ve bir konut satın almak isteyenlerin bütçesine uygun ev bulması artık giderek zorlaşıyor. Konut piyasasında artan fiyatlar sadece tek başına yaşayanları değil aynı zamanda çiftleri de zorluyor.

İpotek danışmanı De Hypotheker tarafından yapılan bir piyasa araştırmasına göre, 38 bin euro ortalama gelire sahip, tek başına yaşayan bir kişi, konut sahibi olmak için kredi başvurusu yaptığında 171.000 euro kredi alabiliyor. Ortalama geliri 65.000 euro olan çiftler ise 304.000 euroya kadar kredi alabiliyor. 

De Hypotheker elde olan bu verilere yüzde 3,6'lık piyasa faiz oranı ve Ulusal İpotek Garantili bir ipotek değerlerini de ekleyerek bir hesaplama yaptı.

Şirketin yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl yüzde 3 olan bekar bir kişinin satın alabilecek konut bulma şansı, bu yıl yüzde 1’e düşmüş durumda. 

Çiftlerin şansı biraz daha fazla: Geçen yıl bir çiftin bütçesine göre konut bulma oranı yüzde 36’ken bu yıl yüzde 20’ye geriledi. 

Uygun fiyatlı bir ev bulmak giderek zorlaşıyor
De Hypotheker'in ticari direktörü Jan Modaal’a göre konut piyasasındaki pozisyonlar giderek kötüleşiyor. Modaal bu durumu “Hollanda'da hemen hemen her yerde uygun fiyatlı bir ev bulmak giderek zorlaşıyor.” şeklinde açıklıyor. 

Bir diğer direktör Menno Luiter ise ortalama gelir artmış olsa da, birçok potansiyel alıcının daha yüksek ipotek faiz oranı nedeniyle, bir yıl öncesine kıyasla daha az borçlandığını dile getirdi.

Daha fazla konut yapılmalı
Luiter Kısmen “Yükselen ev fiyatları nedeniyle, konut stokunu artırmaya odaklanmayı daha da önemli hale getirdi.” dedi.

Ev Sahipleri Derneği (VEH) Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada uygun fiyatlı yeni inşa edilmiş evlerin eksikliğine dikkat çekerek, her yıl maksimum 260.000 euroya satışa sunulabilecek en az 10 bin konut yapılması gerektiğini belirtti. Derneğe göre, kabinenin “ödenebilir” olarak gördüğü 335.000 euroluk evler aslında pahalı.

Büyük şehirler tek gelirliler için uygun değil
Hipoteker'e göre, özellikle büyük şehirlerde bekarlar için arz "sıfır". Örneğin Amsterdam ve Den Haag’da hiç olanak yok. Bu kişiler için Rotterdam’da toplamın yüzde 0,5’i ve Eindhoven ile Utrecht'te yüzde 0,2'si oranında bir arz olanağı var.

De Hypothekeer’a göre bölge olarak bakıldığında en umutsuz bölgeler Flevoland, Kuzey Brabant (yüzde 0,1) ve Utrecht (yüzde 0,2). Tek gelirli bekarların en yüksek ev bulma şansı Limburg (yüzde 6), Groningen (yüzde 5) ve Zeeland'da (yüzde 4).

Çiftlerin şansı biraz daha fazla
Çiftler içinse ev bulma şansı en fazla olan şehirler yüzde 25 ile Den Haag ve yüzde 22 ile Rotterdam. Bu kişilerin Amsterdam’da konut bulma şansı yüzde 8 ve Utrecht’te yüzde 9.

Bölge bazında ise çiftlerin en fazla şansı Groningen (yüzde 45), Limburg (yüzde 37) ve Friesland'da (yüzde 36) bölgelerinde. En düşük şanslı oldukları bölgeler ise Utrecht (yüzde 10), Kuzey Hollanda (yüzde 13) ve Kuzey Brabant (yüzde 14).

Foto: Margaret Polinder - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın