Merkezi İstatistik Bürosu CBS, eylül ayı işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre ağustosta 378 bin olan işsiz sayısı, eylül ayında 382 bine çıktı. UWV rakamları da eylül ayı sonunda 152 bin kişinin işsizlik ödeneği aldığını gösterdi.

Perşembe günü CBS tarafından yapılan açıklamada, son üç ay içerisinde ayda ortalama 14 bin kişinin daha işsizler ordusuna katıldığı kaydedildi. CBS’in eylül ayı rakamları işsiz sayının geçen yılın sonundaki seviyeye çıktığını da teyit etmiş oldu. Eylül ayında çalışan nüfusa göre işsizlerin oranı aynı Ağustos’da olduğu gibi yüzde 3,8 olarak kaydedildi.

2003 yılında aylık ölçümlerin başlamasından bu yana en düşük seviye Nisan ayında, yüzde 3,2 ile kaydedilmişti. 

İşsizlik rakamlarının detayları
CBS raporuna göre, Eylül ayında 15 ile 75 yaşları arasında olan 3,7 milyon kişi çeşitli nedenlerle işsiz kaldı. İşsizlere ek olarak, yakın zamanda iş aramayan veya hemen iş bulamayan 3,3 milyon kişi bulunuyor. Bu kişiler esas olarak, emekli veya hastalık/iş göremezlik nedeniyle çalışamayacak durumda olan kişilerden oluşuyor ve “işsiz” olarak kayda geçirilmiyor. 

WW ödeneği alanlar azaldı
UWV’den elde edilen verilere göre WW ödeneği alan grup son üç ay içerisinde ayda ortalama 11 bin kişi azaldı. UWV eylül ayı sonunda 152 bin kişinin WW ödeneği aldığını belirtti. 

Kurumun açıkladığı rakamlarda, eylül ayında 21 bin 800 kişiye WW ödeneği verilmeye başlandığı ve 21 bin 500 kişinin WW ödeneğinin ise sonlandığı görülüyor. UWV geçen yılın aynı ayına kıyasla WW ödeneği alanların sayısının bu yıl 55 bin kişi azaldığını belirtiyor.

Sektörler arasında farklılıklar bulunuyor
Sektörlere göre bakıldığında mevcut işsizlik ödeneği sayısının gelişiminin değişken bir tablo ortaya koyduğu görülüyor. Sanayi (yüzde -4.2),, temizlik (yüzde -2.7) ve kimya sektöründe (yüzde -2.6) işsizlik ödeneği alanların sayısı azaldı. 

Buna karşı tarım, peyzaj ve balıkçılık sektöründe WW ödeneği alanların sayısı yüzde 2.4 ve yiyecek/içecek sektöründe yüzde 2,2 arttı. Diğer ticari hizmetler ve kamu sektörlerinde ise yüzde 2’lik bir artış oldu.

Fotoğraf: Christopher Lemercier - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.