İş adamı olmasının yanı sıra Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rotterdam şubesinin ve Hollanda Karamanlılar Federasyonu’nun (HOKAF) ikişer dönem başkanlığını yapmış olan Karaman doğumlu Duyar(57) Sonhaber.eu’ya yaptığı seracılık ticareti ve kurumlardaki başkanlıkları ile ilgili açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu.

Hollanda’ya 9 yaşında gelen ve eğitimini burada tamamlayan Duyar, genç yaşında seracılık sektöründe çalışmaya başladı.

1996 yılında seracılık sektöründe kendi şirketini kuran Duyar, 15 işçi ile başladığı şirketinde şimdi yaklaşık 200 işçi çalıştırıyor.

“Hollanda'nın en iyi ve modern seralarına sahibiz”
Seracılık sektöründe çalıştığı zamanlarda işi tamamen öğrendikten sonra Hollandalı patronu tarafından şef olarak atandığını ve patronu tatile gittiği zaman tüm şirketi kendisinin yönettiğini belirten Duyar, şu sözlerle devam etti:
“Bundan dolayı bana bir özgüven geldi ve Hollandalı patronum da bana güvendiğini belirterek benimle beraber iş yapmak istedi. ‘Sen üret biz satalım’ dedi. Seracılıkta 30 yıldır biz üretiyoruz. O zamandan beri birlikte çok iyi işbirliği içerisindeyiz. 65 hektar alanda sivri biber, dolma biber, salatalık ve patlıcan üretimi yapıyoruz. Büyük seracılık yapıyoruz. Hollanda'nın en iyi ve modern seralarına sahibiz.”

Duyar, seracılık işini severek yaptığını ve kendisini çok motive ettiğini anlatarak, “Her gün sabah erken kalkıp günlük seraya gidiyorum ve işleri takip ediyorum. İşin başarısı işinin her gün başında olmak. Seraya birkaç gün uğramasam özlüyorum. Seracılık benim en iyi bildiğim iş olduğu için domates, kırmızı ve yeşil dolma biber, patlıcan ve salatalığın ne zaman olgunlaştığını ve ne zaman kesilebileceğini çok iyi biliyorum. Bunların üretimini yapıyoruz yıllardır. Bir doktor hastasına nasıl teşhis koyabiliyorsa ben de bu ürünlerden A’dan Z’ye kadar her şeyi anlıyorum. Çünkü 40 yıldır bu işi yapıyorum.” dedi.

“Hollanda seracılıkta dünyada bir numara”

sera musrtafa duyar

Hollanda’nın seracılıkta bir numara olduğunu ve bunun disiplinli çalışmayla ilgili olduğunu söyleyen Duyar, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hollanda mantalitesinde tek bir işe yönelme var. İş adamı tek bir işe yönelince daha başarılı oluyor. Ekilen ürünün bir sonraki yıl kalitesini ve sayısını artırmak için deneyler yapılıyor. Yeni tohum üretme, budama şeklini değiştirme, 40 kiloyu nasıl 41 kilo yapabilirim hesabını yapıyorlar.

Silayolu.com, Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir anket çalışması yaptı Silayolu.com, Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir anket çalışması yaptı

Hollanda’da metrekarede 40 kilo dolma biber üretiyorsak bu dünyanın diğer ülkelerinde 20 kiloyu geçmiyor. Hollanda iklim çalışması ve danışmanlığı ile bunu çok iyi yapıyor. Bu nedenle seracılıkta Hollandalıların çok başarılı olduğunu düşünüyorum.”

Duyar, Türkiye’de de seracılığın yaygın hale gelmeye başladığını ifade ederek, “Türkiye’de de, Hollanda’daki gibi aynı sistem kurulduğu zaman, danışmanlık, iklim ayarlaması gibi altyapı oluşturulursa, neden olmasın. Bir metrekarede üretim 40 kilo olmasa bile 35 kilo olabilir. Türkiye’deki dostlarımıza seracılıkla ilgili tüm tecrübelerimi paylaşmak ve yardımcı olmak isterim.” diye konuştu.

Türkiye’yi çok sevdiğini dile getiren Duyar, “Rüyalarımda 50 yıldır hep memleketimi görüyorum ama biz Hollanda’da büyüdük, burada yetiştik, eğitim gördük, ticareti burada öğrendik, buranın kültürüne ve ticari hayatına alıştık. Bu nedenle burada ticaret yapmaya devam etmeyi isterim.” ifadesini kullandı.

“Gençler ticarette cesaretli olsunlar ve işlerini iyi takip etsinler”
 Hollanda’da yaşayan genç girişimcilere Hz. Muhammed’in, “Ticaret yapın, çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir.” hadisini hatırlatan Duyar, “Gençler, ticaretin hangi bölümü olursa olsun, atılım yapsınlar, korkmasınlar, cesaretli olsunlar ve sabretsinler. En önemlisi de yapacakları işi çok iyi takip etmeleri gerekir. İşin başında bizzat kendileri olmaları gerekir işte o zaman başarıya ulaşırlar. Kendileri başında durmayıp bu işi başkalarına bırakırlarsa istenilen başarıya ulaşılması zor olur.” dedi.

sera

“MÜSİAD Rotterdam ve HOKAF’ta yaptığım başkanlık dönemlerimde herkesi kucaklamaya çalıştım”
Yaptığı ticaretin yanı sıra MÜSİAD Rotterdam şubesi ve HOKAF’ta ikişer dönem başkanlık yaptığını belirten Duyar, şunları aktardı:
“12 yıl önce MÜSİAD Hollanda’nın Başkanı olan Ali Bekdur’un yanında başkan yardımcılığı yaptım. 3 yıl bu görevi yaptıktan sonra MÜSİAD Rotterdam temsilcisi olarak atandım. Elimizden geldiği kadar gayretle bu işi yaptım. O zamanlar MÜSİAD’ın Hollanda’da şubeleşme çalışması vardı. Rotterdam MÜSİAD’ı kurmak için üye çalışması yaptık. 70 üyeye ulaşıp 2017 yılında Rotterdam MÜSAİD şubesinin açılışını yaptık. İş adamlarına yönelik güzel ve faydalı programlar düzenledik. MÜSİAD Genel Merkezimizin istediği doğrultuda ne gerekiyorsa alnımızın akıyla iki dönem başkanlık yaptım. Daha sonra Hollanda küçük bir ülke olduğu için tekrar bir şube olma kararı alındı. Hem ticaretimden dolayı hem aynı zamanda HOKAF’a da başkanlık yaptığım için tekrar başkan adayı olmadım ve bizim tavsiye ettiğimiz kişiler başkanlığa getirildiler.”

Duyar, MÜSİAD Rotterdam şubesi başkanlığını bıraktıktan sonra Avrupa Teşkilatlanma Komisyonunda göreve getirildiğini belirterek, “Hollanda, Belçika ve Almanya’da Bremen eyaletinin temsilcisi oldum. Onu da bir süre yaptıktan sonra şimdi sadece MÜSİAD üyesi olarak devam ediyorum.” diye konuştu.
 
MÜSİAD Rotterdam şubesi başkanlığının yanı sıra HOKAF başkanlığını da iki dönem yaptığını ifade eden Duyar, “Dönemin Hollanda Karamanlılar Vakfı Başkanı olan Uğur Şen bey Türkiye’ye temelli dönüş yaptıktan sonra vakfın devamı için yönetime girmemi rica etti. Yeni bir seçimde bizi başkanlığa laik gördüler. Hollanda’da yaşayan 500 bin Türk’ün 50 bini Karamanlı olduğu için biz vakfı 2015 yılında Federasyona çevirdik. Karaman’a bağlı köy derneklerini bünyemiz altına aldık. Yaklaşık 6 yıl başkanlık yaptığım HOKAF’ta da güzel çalışmaların altına imza attığımıza inanıyorum.” dedi.

Duyar, “Yapmış olduğum başkanlıklarda kimseyi kırmadan elimden geldiği kadar herkesi kucaklamaya çalıştım.” ifadesini kullandı.

mustafa duyar 001
Her şeyin kuruluşunun zor olduğuna dikkat çeken Duyar, şu ifadeleri kullandı:
“Hem HOKAF’ın kurulması, hem de MÜSİAD Rotterdam’ın kurulması bize nasip oldu. Bu işi seve seve yaptım. Şu andaki HOKAF ve MÜSİAD başkanlarına seve seve yardımcı olacağımı söyledim. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ama mevcut başkanlarımız bize başvurduğu zaman Allah rızası için maddi ve manevi her türlü yardım etmeye hazırız. Edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda onlara destek ve yardımcı oluruz çünkü biz hepsini Allah için seviyoruz.

Ben kendim şahsen HOKAF kurulduktan sonra bir önceki başkanı zaman zaman arayarak kendisine hal hatır sorup onun tecrübelerinden faydalanmak için tavsiyeler aldım. Onun zamanında yönetiminde olanları tecrübelerinden istifade etmek için kendi toplantılarıma davet ederdim. MÜSİAD Rotterdam Başkanlığını yaparken de 3-4 aya bir eski başkanları arayıp yine hal hatır sorduktan sonra onları toplantılara davet ettim. İşlerimizi daha nasıl güzel yaparız düşüncesiyle onlarla hep istişare ettim.”

Duyar, seracılık ticareti, MÜSİAD Rotterdam şubesi ve HOKAF başkanlığının yanı sıra Türkiye’de çok beğendiği ve gittiği ünlü bir kahvaltı restoranının Hollanda’da 3 yerde şubesini açarak uzun yıllar işlettiğini belirterek, “Bu sektörde de güzel günlerimiz oldu. Birkaç yıl önce bu restoranları devrettim. Şu an çocuklarımla ve damadımla beraber sadece seracılıkta aile şirketi olarak devam ediyoruz.” dedi.

Duyar iş insanlarına, Hollanda’daki Türk medya mensuplarını desteklemelerini ve korumalarını tavsiye ederek, “Ben elimden geldiği kadar buradaki Türk medyasını desteklemeye çalıştım ve desteklemeye devam edeceğim.” ifadesini kullandı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş