Bundan tam 78 yıl önce II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunda görev alan ve Hollanda’da esir kampında hayatını kaybeden Özbek, Kazak ve Azerbaycanlı askerler için anma programı gerçekleştirilecek. 

29 Nisan’da Leusden ve Amersfoort’da düzenlenen anma programına Özbek, Kazak, Azerbaycan Hollanda elçileri katılacak. Program Orta Asya kökenli Türksoy sivil toplum kuruluşlarının desteği ile gerçekleştirilecek.

Amersfoort'ta düzenlenen anma töreninin açılış konuşmasını gazeteci Burhanettin Carlak yapacak. Törende Özbekistan Beneluks Büyükelçisi Dilyor Khakımov, Kazakistan Lahey Büyükelçisi Mr. Askar Zhumagalıyev, Azerbaycan Lahey Büyükelçisi  Rahman Mustafayev, gazeteci ve araştırmacı Remco Reiding ve  gazeteci Sharif Ahmedov birer konuşma yapacak. 

101 İsimsiz asker

Ozbek askerler

Hollanda’da 1945 yılında öldürülen, 101 isimsiz asker için düzenlenen anma programı hakkında basına açıklama yapan gazeteci Burhanettin Carlak, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin en büyük kamplarından biri olan Kamp Amersfoort’da uyguladığı insanlık dışı muameleler neticesinde şehit edilen Özbek, Kazak ve Azerbaycanlı askerlerin hazin hikayelerinin bilinmesini çok önemsediklerini dile getirdi.

Bu mirasın genç nesillere aktarılmasını ve şehitlerin ruhuna “fatiha” okumak istediklerini dile getiren Carlak, “Dönemin başka bir boyutunun da cani Hitler ordusu içerinde istismar maksatlı kurulan ve sayıları on binleri bulun Türkistan Lojyonerleri ki bu konuya da ortak tarihimizin acı sayfaları olarak başka bir programda ele almak istiyoruz” dedi.

Programda ilk önce Sovyet Ordusunda savaşmak zorunda kalan şehit askerler için Sovjet Ereveld anıt mezarında araştırmacı – gazeteci Remco Reiding rehberliğinde bir ziyaret gerçekleştirileceğini belirten Carlar, “Daha sonra Amersfoort kütüphanesinde anma konferansı düzenlenecek ve şehitlerimizin ruhuna dualar okunacak.” dedi. 

1945 Yılında Naziler tarafından yakalanarak, Amersfoort’daki kampta öldürülen 101 Özbek, Kazak ve Azerbaycanlı askerin isimleri bilinmiyor. Nazilerin imha ettiği bilgilerin izine düşen Sovyet Onur Alanı Vakfı Remco Reiding, yıllardır sürdürdüğü araştırmalarla, Leusden yakınlarında gömülen yaklaşık 200 isimsiz askerin bilgilerine ulaşmaya çalıştı. 

Program akışı
Sovjet Ereveld anıt mezar taşı (1)
Tarih: 29 Nisan 2023
Saat 11: 00 Rondleiding bij Sovjet Ereveld onder leiding van Remco Reiding

Adres: Dodeweg 31, Leusden
Saat 12:00 öğlen yemeği
Amersfoort’a harekat (yaklaşık 20 dak.)

Saat 13:00  Amersfoort Kütüphanesi (Bibliotheek het Eemhuis)
Anma Konferansı
Açılış konuşması Burhanettin Carlak
Saygı duruşu ve Kur’an-ı kerim

Elçilik konuşmaları:
Özbekistan Beneluks Büyükelçisi Dilyor Khakımov 
Kazakistan Lahey Büyükelçisi Mr. Askar Zhumagalıyev,
Azerbaycan Lahey Büyükelçisi  Rahman Mustafayev
Remco Reiding, araştırmacı gazeteci slachtoffers uit Centraal Azie
Sharif Ahmedov, gazeteci II. Dünya Savaşında Özbekistan

Kapanış

Konu Hakkında ayrıntılı bilgi için:
anderetijden.nl
Çoğu Özbek 101 Orta Asyalı neden öldürüldü? – BBC
101 Russen in Kamp Amersfoort tijdens WOII - Video

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.