Hollanda’da geçen yıl yapılan genel seçimler sonrasında koalisyon görüşmelerinde sona gelindi. Sağ koalisyon ihtimali neredeyse kesinleşti. Şimdi akıllara takılan soru başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı oldu.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan genel seçimlerde ezici bir üstünlük sağlayan İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, uzun süren koalisyon görüşmelerinden sonra ilk kez Salı günü hükümetin kurulmasında engel kalmadığını ima ederek, "Umarım işe yarar, işe yarayacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Salı sabahı saat 8.45'te PVV lideri Wilders, Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) ve Caroline van der Plas (BBB) arasında başlayan koalisyon görüşmeleri gece yarısına kadar devam etti. 

Görüşmelere aracı olarak katılan Richard van Zwol ve Elbert Dijkgraaf her ne kadar “sağ kabinenin” hala yüzde 100 olmadığını belirtse de Yeşilgöz’ün görüşme sonrası görüşmelerde yaşanan gerginlik ve olumsuzlukları kastederek yaptığı “Sanırım buradan çıktık” sözleri dikkat çekti. Van der Plas sonuçtan ‘çok mutlu’ olduğunu söyledi, Omtzigt ise dört partinin ‘anlaşmaya yakın olduğunu’ dile getirdi. Yapılan bu açıklamalar sağ kabine ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösterdi.

PVV lideri Geert Wilders artık gerçekten de oluşum halindeki partilerin bu işin içinden çıkacağını düşünüyor. Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı yaptığı açıklamada "Artık işlerin ters gittiğini görmüyorum" ifadesini kullandı. 

Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor

Neredeyse altı aydır süren müzakerelerde artık sona gelindi. Henüz başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı belli değil. Bu yıl mart ayında bir açıklama yapan Wilders, başbakanlıktan feragat ettiğini açıklamıştı. Wilders merkez sağ ve aşırı sağ partilerin koalisyon kurmasını engellememek için başbakanlıktan vazgeçtiğini belirtmişti. Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bazı haberlerde Wilders’ın potansiyel başbakan adayları ile görüştüğü belirtildi. Ancak şuana kadar hiç bir isim açıklanmadı.

Çarşamba günü ana hatlarıyla bir anlaşma sağlanırsa, dört grubun da bunu kabul etmesi gerekecek. Bu durumda küçük değişiklikler yapılabilir, ancak ana hatlar büyük ölçüde değişmeden kalır.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş