Irkçı ve İslam karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) hareketinin Den Haag’daki Türk Büyükelçiliği önünde düzenlediği Kuran-ı Kerim yırtma eylemi, olaylar büyümeden bitti. Pegida Hollanda lideri Edwin Wagensveld, büyükelçilik önünde yaptığı konuşmada  “Siz buraya ait değilsiniz” diye bağırdı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret etti.

Müslümanlar Den Haag'da toplandı

Den Haag karşı eylem

Pegida’nın eylemine karşı DENK partisi ile IGMG Hollanda, TFNL (Hollanda Türk Federasyon), TICF (Türk İslam Kültür Federasyonu) ve UID NL’in (Uluslararası Demokratlar Birliği Hollanda)  çağrısı ile Büyükelçilik yakınında toplanan Müslümanlar, Pegida’nın eylemini kınadı. 

Polis korumasında büyükelçiliğin kapısında birkaç dakikalık eylem yapan Wagensveld, elindeki Kuran-ı Kerim’i yırttı. Tam o sırada Wagensveld’in yanına gelen bir polis memuru elindeki Kuran-ı Kerimi ve yırtılan sayfalarını aldı.  

Büyükelçiliğin karşısında toplanan Müslümanlar “utanın” diye slogan attı. Topluluktan bazı kişilerin taş veya yabancı madde attığı görüldü.

Pegida’nın bu provokasyon eylemi birkaç dakika sonra sona erdi ve Wagensveld polis kontrolünde hemen bölgeden ayrıldı. 

Van Zanen: Yasaklamak için yasal dayanak yok
Belediye Başkanı Van Zanen, DENK partisinin öncülüğünde kendisine iletilen provokasyon eyleminin engellenmesi talebini  “ifade özgürlüğü ve gösteri hakkı” uyarınca kabul edemeyeceğini açıklamıştı. 

Saygılı ve kapsayıcı bir şehir yaratmaya katkıda bulunmayan davranışlardan uzak durduğunu ve “gereksiz provokasyonlar ve insanları bilinçli olarak incitmekten” imtina ettiğini belirten Van Zanen, “Hollanda yasaları, şu anda bunu yasaklamam için bana bir olanak sunmuyor." şeklinde ifade kullanmıştı.

Pegida’nın eylemleri

Wagensveld Rotterdam

Wagensveld’in bu eylemi ilk değil. Zaman zaman bu tür provokasyon eylemleri yapan Pegida lideri, bu yıl 22 Ocak'ta Den Haag kentinde geçici Hollanda parlamento binası önünde polis korumasında, 13 Şubat’ta ise Utrecht kentinde tek başına yaptığı gösteride Kur'an-ı Kerim yırtmıştı.

Benzer şekilde geçtiğimiz yıl 22 Ekim'de Rotterdam'da Kur'an-ı Kerim yakmayı planlayan Pegida'nın eylemi, Wagensveld'in gözaltına alınmasıyla başlamadan bitmişti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş