Utrecht UMC Akademi hastanesinde prostat kanseri hastalarını sevindirecek bir gelişme yaşandı.

Hastanede kullanıma başlanan yeni bir yazılım sayesinde sadece kanserli hücrelere ışın tedavisi uygulanabiliyor. Bu sayede hem sağlıklı hücreler zedelenmiyor hem de hastalardaki idrara çıkma dışkılama gibi durumlarda yaşanan yan etkiler en aza indirilmiş oluyor.

Telegraaf gazetesinde yer alan habere göre hastane şuana kadar 10 erkek hastada yeni tedavi metodunu uyguladı ve çok olumlu sonuçlar aldı.

Dünyanın her yerindeki hastaneler, 20 yılı aşkın süredir geliştirilen ışın tedavi cihazlarını kullanıyor. Utrecht UMC hastanesinin yaklaşık 3 yıl önce tanıtımını yaptığı ve MR-Linac adı verilen ışın tedavisi cihazı ise tedavi süresini önemli ölçüde azaltıyor. 

Gerçek zamanlı görüntüleme yapabilen MR-Linac daha hassas çalışma imkanı sağlıyor. Ancak cihazın yazılımında yapılan son güncelleme sayesinde hedefe yönelik ışın tedavisi uygulanabiliyor hatta prostat çevresindeki marj 2 ila 3 milimetreye kadar düşürülmüş oluyor.

Bu marj azalması nedeniyle, kanserli dokuyu çevreleyen sağlıklı doku miktarının yaklaşık yarısı yüksek dozda radyasyona maruz kalmaktan kurtulacağını belirten uzmanlar, sonuç olarak, hastaların gelecekte daha az idrara çıkma şikayeti, dışkılama dürtüsü veya sertleşme kaybı yaşayacaklarını belirtiyor.

Yeni yazılım sistemi ile çalışan MR-Linac ile tedavi gören ilk hasta olan 65 yaşındaki William gazeteye yaptığı açıklamada, başta yan etkilerden dolayı korku yaşadığını ancak beş ışın tedavisinden sonra hiçbir problem yaşamadığını fark ettiğini belirtti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın