Hollanda Demiryolları (NS) personelinin bir süredir sürdürdüğü grev dalgası sonunda yeni bir toplu iş sözleşmesi ile sonlandı. Hafta sonunda varılan anlaşma ile maaşlara yüzde 9,5’lik zam yapıldı. Bu anlaşma NS'ye yıllık bazda en az 200 milyon euro ek maliyet getirdi. Şirketin üstlendiği bu ek maliyeti önümüzdeki yıl bilet fiyatlarına yansıtacağı tahmin ediliyor.

Bir NS sözcüsü De Telegraaf gazetesine yaptığı açıklamada, “İlerleyen gelişmelere bakıldığında, 1 Ocak'tan itibaren tren biletlerindeki artışın diğer yıllara göre daha yüksek olma ihtimali yüksek. Fiyatlar, beklenen maksimum enflasyon oranı kadar artırılabilir. Bununla ilgili karar sonbaharda verilecektir” dedi.

200 milyon euroluk ek maliyet
Geçen yıl sadece 133 milyon euro kar elde eden NS, yapılan anlaşma ile 200 milyon euroluk bir ek maliyetin altına imza atmış oldu. şirket, maaş zammıyla birlikte oluşan ek maliyeti nasıl karşılamak istediği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Tilburg Üniversitesi'nde iş hukuku profesörü Ton Wilthagen konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Gelecek NS için oldukça heyecanlı geçecek, çünkü demiryolları gibi bir kamu hizmetini daha da zedeleyecek olumsuz bir sarmal ortaya çıkabilir. Personel şimdi tezahürat yapıyor, ancak personel sıkıntısı nedeniyle zaman çizelgesi daraltıldı. Bu; yolcuların geri kazanılması gerekirken, daha az yolcu ve ekstra ücret maliyetlerini karşılamak için daha az gelir olduğu anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

De Unie sendikasından Reinier Castelein de aynı noktaya işaret ederken “NS henüz fiyatları yükseltmedi. İkincisi, ücret artışını yolcuya mal edebilir ve bilet fiyatları zamlanabilir. Hükümet yeterli desteği sağlamadığı veya politikada değişiklik yapmadığı sürece, bu açık işverenden sağlanmak zorunda.” dedi.

Ücret-fiyat sarmalı
İşveren örgütü VNONCW, önümüzdeki dönem yapılacak toplu iş sözleşmesi müzakerelerini yakından takip etmek istediklerini belirtti ve “aşırı enflasyonun ücret-fiyat sarmalına yol açmadığını” görmek istediklerini aktardı. 

Kabine, NS'nin ek maliyet masrafını nasıl karşılayacağı konusunda henüz net bir tavır takınmadı.  Hem Maliye Bakanlığı hem de Altyapı Bakanlığı bunun için NS'ye başvurmak gerektiğini belirtti. Her iki bakanlığa göre, toplu iş sözleşmesinin finansmanından demiryolu şirketi sorumlu. Sadece Altyapı Bakanlığı bir açıklamasında tren biletlerinin zamlanacağı sinyalini verdi ve “NS'nin 2023 için yeni bilet fiyatlarının bizim için kabul edilebilir olup olmayacağını henüz söyleyemeyiz.” yorumunu yaptı.

Bakanlıklardaki bazı kaynaklar, NS'nin yurtdışında toplu taşıma imtiyazlarını işleten alt kuruluşu Abellio'yu satarak tasarruf edebileceğine işaret ediyor. Bunun yanı sıra; korona döneminde başlayan ve uzun süre bu tarzda gideceği tahmin edilen evden çalışma yöntemi ile daha az yolcunun tren seyahatini tercih edeceği ve bununla birlikte NS’nin maliyetlerde tasarruf sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Grevlerin etkili olduğu kanıtlandı
Sendikalar, grevler nedeniyle demiryollarındaki işten çıkarmalardan veya daha sıkı bir çalışma programından korkulmadığını belirtiyor. VVMC sendikasından Wim Eilert NS personelinin aracına benzin alırken veya alışveriş yaparken de endişe duyduğunu bu nedenle Pazar günü varılan anlaşmanın bir coşku dalgası yarattığını dile getirdi. 

NS içerisinde halen 1400 boş kontenjan olduğunu belirten Eilert, “Bu paket aynı zamanda şirketimizi işveren olarak daha çekici kılmaktadır. Anlaşma, halen çalışanlar için çalışma alanını daha keyifli hale getirmek için de gerekli.” dedi.

Başka bir açıdan NS grevini değerlendiren Amsterdam Üniversitesi'nden iş hukuku doçenti Hanneke Bernaars “Grevlerin oldukça etkili olduğu kanıtlandı, bu yüzden diğer sektörler de bunu deneyecek.” şeklinde açıklama yaptı ve “Personel sıkıntısı zamanlarında grevler yoluyla daha iyi anlaşmalar kazanılabilir” yorumunu getirdi. 

Foto: NS

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.