FNV, CNV, VVMC ve VHS sendikaları ile Hollanda Devlet demir Yolları NS arasından uzun süredir devam eden toplu iş sözleşmelerinde olumlu sonuç alındı. Pazar günü yapılan son görüşmede varılan anlaşma ile bu hafta için planlanan grevlerin iptal edildiği açıklandı. FNV sözcüsü, anlaşmanın ortalama yüzde 9,25'lik iki aşamalı bir ücret artışını içerdiğini doğruladı.

NS başkan vekili Bert Groenewegen anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada, müzakerelerin olumlu sonuçlanmasından memnun olduğunu belirtti ve “Bu teklifle, artan yaşam maliyetinden endişe duyan meslektaşlarımızın endişelerini giderdik.” dedi.

Toplu iş sözleşmesi ile yapılan yüzde 9,25’lik maaş artışının yanı sıra bu yıl Aralık ve önümüzdeki yıl Temmuz aylarında da çalışanlara 1000 euro ödenecek. 

Sorunlar henüz bitmedi
Groenewegen, “Bu, meslektaşlarımız ve NS için sağlıklı bir geleceğe doğru önemli bir adımdır.” derken toplu iş sözleşmesinin henüz tüm problemleri ortadan kaldırmadığını hala iş yoğunluğu, ve personel sıkıntısı ile ilgili endişelerin devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Groenewegen “Maalesef personel eksikliği, zaman çizelgemizi küçültmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bütün bunlar bizim önümüze, çözülmesi kolay olmayan, ancak üzerinde tam anlamıyla çalıştığımız ve üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz zor bir görevi getiriyor” dedi.

CNV yetkilisi Jerry Piqué daha iyi bir iş-yaşam dengesi için anlaşmalar yapıldığını belirtirken, “Toplu iş sözleşmesindeki her şeyi çözemeyiz ve personel eksikliğini sihirli bir şekilde hemen ortadan kaldıramayız, ancak bazı anlaşmaları yapabilmemiz çok iyi” yorumunu yaptı.

FNV Spoor yetkilisi Henri Janssen ise “Bize göre yapılabilecek fazla bir şey yoktu” dedi ve “Müzakereler zorlu geçti. Bundan memnunuz çünkü zevk için grev yapmıyoruz. Ayrıca grevlerin artık bitmiş olması da yolcular için harika oldu” dedi.

Özel durumlar göz önüne alınacak
Varılan toplu iş sözleşmesinde çalışanların özel hayatlarına da daha fazla saygı duyulacağı belirtildi. Çalışanlar artık mesai saatleri dışında ulaşılabilir olmak zorunda kalmayacak ve 2023'ten itibaren kesin olarak iki günlük izin hakkına sahip olacaklar. Bunun yanı sıra ölüm veya acil bakım gibi çok özel bir durum yaşaması halinde daha fazla dikkate alınacak.

Bilet fiyatları artabilir
NS, prensipte anlaşmanın mali sonuçları hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Telegraaf gazetesinin yaptığı bir hesaplamaya göre şirketin personel maliyetleri yıllık en az 200 milyon euro artacak. Geçen yılki yıllık rapora göre, NS 500 milyon euroluk bir kâr elde etti ve bunun büyük bir kısmını maaşlara ödemek zorunda kalacak. Bu durumun bilet fiyatlarına yansıyabileceği ve yolcu sayısının düşeceği tahminleri de yapılmakta. 

FNV spoor sosyal medya hesabından yayınlanan toplu iş sözleşmesi detayları şu şekilde:

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.