Temmuz ayı ile birlikte tek kullanımlık plastiklere ek ücret alınmaya başlandı. Benzin istasyonlarından süpermarketlere ve büfelere kadar her işletme bu kurala uymak zorunda. Bazı işletmeler kullanılan plastikler için ek ücret alırken, bazı işletmeler depozitolu kaplar ve bardaklar kullanmaya başladı. Bazı işletmeler ise müşterilerinin yanında getirdiği kapları kullanmasına izin veriyor. 

Tek kullanımlık plastiklerde (Single Use Plastic - SUP) ek ücret kuralı için her süpermarket farklı ücretler alıyor.  

Marketler içerisinde en düşük SUP ücretini Lidl alıyor. Temmuz ayı ile birlikte yürürlüğe giren düzenleme kapsamında markette 50 üründe 1 sent ek ücret alınmaya başlandı. Lidl, müşteriye minimum ek maliyet yüklemeyi hedeflediği için bu yolu seçtiğini belirtti.

Yeni yönetmeliğe göre tek kullanımlık plastik için alınan ek ücret, kasa fişinde açıkça belirtilmek zorunda. Ülkedeki en büyük iki süpermarket zinciri Albert Heijn ve Jumbo, ek ücretin fiyata dahil olduğunu dolayısıyla müşteriden başka bir ödeme yapmasını istemeyeceklerini açıkladı. 

Her iki şirkette SUP ücretinin 5 sent olarak belirlendiğini ve bu miktarın ürünün fiyatına dahil olduğunu açıkladı.  

Albert Heijn'de uygulama sadece müşterinin yanında getirdiği bir kaba veya bardağa aktarılamayan,  önceden ambalajlanmış ürünler için geçerli

AH to Go marketlerinde ise müşteriler yanlarında getirdiği bardak veya kapları kullanarak alışveriş yapabilmekte.  Eğer müşteri salata veya kahve gibi ürünleri alırken marketteki tek kullanımlık plastiği kullanmayı tercih ederse, 10 sent ek ücret ödemek zorunda.

Coop süpermarketi, tüm tek kullanımlık plastik malzeme için 5 sent ek ücret alıyor. Ancak PLUS market teknik olarak bazı işlemleri halledemediği için henüz alınan 5 sentlik ücreti kasa fişinde ayrı olarak yazdırmıyor.

Hükümetin belirlediği ek ücret aralığını tam olarak kullanan süpermarket ise Dirk. Market 5 sent ile 50 sent arasında değişen rakamlarda ek ücret alıyor. Market ürün etiketlerinde, asıl fiyatın yanı sıra alınacak SUP ek ücretinin de ayrı ayrı belirtildiğini açıkladı.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş