Maliye Bakanı Kaag 100 euronun üzerindeki para transferlerinde, bankalar arası ortak bir veri tabanı kullanarak, tüm ödemelerin takip edileceği bir sistem kurmak istiyor. Kaag tarafından önerilen yeni sistem hem Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu hem de Danıştay ve Hollanda Veri Koruma Kurumu tarafından sert şekilde eleştirildi. 

Maliye Bakanı Sigred Kaag; kara para aklamanın yanı sıra terörizmin finansmanının da sınırlanması amacıyla yeni bir yasa teklifi sundu. Bakanın teklifine göre, beş büyük banka, 100 euronun üzerindeki para transferlerini takip edecek ve ortak kullanılan bir veri tabanına kaydını yapacak. 

Bakanın ilk sunduğu tasarıda, belirli bir limit olmadan tüm ödemelerin takibi öngörülüyordu. Ancak bu plan Danıştay ve Hollanda Veri Koruma Kurumu tarafından, “vatandaşların mahremiyetinin ihlali” nedeniyle sert bir şekilde eleştirildi. 

Bakanın tasarıda bazı değişikler yapmasına rağmen, son hali de Temsilciler Meclisi’nin büyük çoğunluğu tarafından kaygı ile karşılandı. 

“Sıradan vatandaşlar mercek altına alınır, büyük suçlular kaçar”
VVD Meclis üyesi Eelco Heinen tasarıya yönelik yaptığı eleştiride kara para aklama konusunda sert bir şekilde yaptırım uygulanmasını desteklediğini belirtirken, kurumlar arasında veri paylaşım sınırının neden 100 euro olarak belirlendiği konusunda soru işaretleri oluştuğunu dile getirdi.

D66 vekili Stefen Van Weyenberg ise 100 euroluk sınır konusunda, özellikle veri alışverişinin “etkinliği ve orantılılığı” konularının dikkat çekici olduğunu dile getirdi.

PvdA milletvekili Henk Nijboer’da böyle bir uygulamanın çok “saçma” olduğunu belirtti ve limitin makul bir seviyeye ayarlanması gerektiğine vurgu yaptı.

100 euroluk sınırın 3000 euroya çıkartılması için bir önerge sunan SP vekili Mahir Alkaya “Hedefli olarak bilgi paylaşımını anlıyorum, ancak artık orantısız olduğunu düşündüğüm bir tür kitlesel gözetleme haline geliyor. Suçluları yakalamak için daha fazla bilginin paylaşılmasına karşı değilim ancak herkesin verilerini öylece paylaşmamalısınız.” şeklinde ifade kullandı.

JA21 milletvekili Derk Jan Eppink ise sınırın çok düşük tutulduğunu belirterek “Bu, yasayı uygulanamaz hale getirir ve mahremiyet ihlallerine yol açar. Sıradan vatandaşlar mercek altına alınır, ancak büyük suçlular kaçar.” ifadelerini kullandı.

Tasarı önümüzdeki yıl görüşülecek
Meclis gündeminde bugün kara para aklama konusu ele alınacak. Bugünkü toplantıda Bakan Kaag’ın yeni tasarısının gündeme alınmadığı görülüyor. Ancak birçok meclis üyesinin özellikle 100 euro limiti üzerinden eleştirilerini dile getirmesi bekleniyor. 

Tasarının en erken önümüzdeki yıl meclis gündemine geleceği tahmin ediliyor. 
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Rijksoverheid

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.