Bu yıl Nisan ayında mevcut konut fiyatları yeniden daha güçlü bir şekilde artarak yeni bir rekor kırdı. Ancak tapu kayıtlarına göre geçen yıla göre daha fazla konut satışı oldu.

Hollandalı gurbetçinin karıştığı kazada ölü sayısı 3’e çıktı Hollandalı gurbetçinin karıştığı kazada ölü sayısı 3’e çıktı

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ile Tapu ve Kadastro tarafından açıklanan rakamlar, nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre mevcut konut fiyatlarında yeni bir rekor kırıldığı görüldü. Tapu kayıtlarına göre daha fazla konut el değiştirdi.

Nisan 2023 ile kıyaslandığında, geçen ay mevcut bir konut ortalama yüzde 7,5 daha pahalıydı. Bu nedenle, ortalama satış fiyatı neredeyse 436.000 euroya yükseldi. Mart ayında yıllık fiyat artışı yüzde 5,4’dü ve ortalama konut fiyatı 432.000 euro civarındaydı.

Tapu ve Kadastro verilerine göre, el değiştiren mevcut konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artış gösterdi. Toplamda, 15.689 konut el değiştirdi. 

2024'ün ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 60.000'den fazla konut satıldı.

ABN AMRO tafından mart ayında yapılan bir rapor açıklamasında bu yıl konut fiyatlarının yüzde 6, gelecek yıl ise yüzde 5 artacağı öngörüsünde bulunulmuştu. Bankaya göre konut fiyatları yükselen maaşlar ve düşen ipotek faiz oranlarından kaynaklanmakta. Bu nedenlerle potansiyel ev alıcıları ev satın almak için daha fazla borç alabiliyorlar.

ING Bankası tarafından Şubat ayında yapılan açıklamada ise bu yıl fiyatların yüzde 6 ila 8 arasında artacağı öngörüsünde bulunulmuştu.

Buna karşı geçtiğimiz ay emlakçı birliği NVM, konut arzındaki daralma  nedeniyle piyasadaki hareketliliğin sınırlı olduğunu belirtti. NVM'ye göre, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 daha az ev satışa sunuldu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş