Hollanda'da, hükümetin Covid-19 ve benzeri salgınlarda gerekli kısıtlamalar getirmesine imkan veren kalıcı bir yasanın çıkarmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Belediyeler ve belediye başkanları, kabinenin yazdan sonra getirmek istediği yeni ve kalıcı korona yasasına tepkili.

Hükümet yaz döneminden sonra halka açık yerlerin kapatılması, test veya karantina zorunluluğu getirilmesi veya maske zorunluluğu gibi kısıtlamaların belirli bürokratik engellere takılmadan uygulamaya girmesine olanak sağlayan kalıcı bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Trouw gazetesinde çıkan bir haberde ise, mevcut Halk Sağlığı yasasında yapılan ve geçici Korona yasasını kalıcı hale çevirecek olan tasarıya şimdiden Belediyeler Birliği, Belediye Başkanları Birliği ve Bölge Güvenlik Başkanları karşı çıktığına vurgu yapıldı.

Haberde, Kamu Sağlığı Yasasında yapılacak değişiklikler için hükümete "belirsiz", "muğlak" ve "mantıksız" olduğu eleştirileri yapıldığı kaydedildi.

Yasa belirsiz
Covid-19 salgınında getirilen tedbirlerin acele olduğu ve üzerinde yeterince tartışılmadan hayata geçmek zorunda kaldığını belirten Belediye başkanları ve Bölge Güvenlik Başkanları "Belediyelerin, belediye başkanlarının ve güvenlik bölgelerinin görev ve yetkileri net değil." ifadesini kullandı.

Haberde, Hollanda Belediye Başkanları Birliği Başkanı Liesbeth Spies'in, "Salgın durumunda kimin hangi sorumluluğu yerine getireceği belirsiz." şeklindeki değerlendirmesine yer verildi.

Uzmanların, Covid-19 pandemisinde uygulanan ve ülkede güvenlik bölgeleri oluşturulmasına imkan veren bazı yasaların tamamen değişmesi tavsiyesinde bulunduğu hatırlatılan haberde, Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers'in sözcüsünün, "Bakanlığın Covid-19 düzenlemelerinin hızlı çıkarılmış kanunlar olduğu fakat bunun kötü bir kanun olarak düşünülmemesi gerektiği" görüşü de aktarıldı.

Hükümet, Covid-19 ve benzeri salgın durumlarında gerekli kısıtlamaları hayata geçirmek, ülkede güvenlik bölgeleri ilan etmek ve bunlara başkan atamak gibi yetkiler veren Kamu Sağlığı Yasası'ndaki değişiklikleri yaz sonunda Meclise getirmek istiyor.

Danıştay’ın bu ay içinde yeni yasa tasarısı için görüş bildirmesi beklenmekte.

Foto: Çağlar Oskay - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın