Temsilciler Meclisi geçtiğimiz iki gün içinde, hükümetin Salı günü açıkladığı 2023 Mali Yılı Bütçe Planı'nı ve sunulan yeni yasa tasarılarını görüştü. Dün gece geç saatlere kadar devam eden toplantıda son olarak önerilen yeni yasa tasarılarının oylaması yapıldı. 

İki gün süren ve 2023 Bütçe planının tartışıldığı Genel Siyasi Hususlar’ın (de Algemene Politieke Beschouwingen) en önemli sonuçlarından biri enerji tavan fiyat uygulamasının toplum içinde daha geniş bir kesimi kapsaması yönünde oldu. Meclis gece yarısı civarında, Milyonlar Notası (Miljoenennota) ile birlikte sunulan yaklaşık altmış önergeyi oyladıktan sonra, görüşmelere son verdi.

PvdA ve GroenLinks’in, enerjide uygulanacak tavan fiyatın "artık gaz kullanmadıkları için yüksek elektrik tüketimiyle karşı karşıya kalan haneleri" de kapsaması gerektiği yönündeki önerisi, meclis çoğunluğu tarafından destek gördü.  Meclis ayrıca, izolasyonu zayıf olan evlerin kiracılarına kira indirimi hakkı verilmesi önerisini de destekledi.

Görüşmelerde; D66, PvdA ve GroenLinks'in girişimiyle sunulan, KOBİ’ler (küçük ve orta ölçekli işletmeler  - mkb) ile okulların ve kültür kurumlarının da enerji de tavan fiyat uygulaması ile yardımı alması yönündeki tasarısına destek verildi. CDA'nın önerisi üzerine dernekler, spor kulüpleri, yüzme havuzları ve diğer sosyal tesisler de yardım alacak şirket ve kurumlar listesine eklendi.

İki günlük Genel Siyasi Hususlar görüşmelerinde destek gören diğer tasarılar şu şekilde sıralandı:

  • Dar gelirli ailelerin yaşadığı mahallelerdeki ilkokullarda ücretsiz öğle yemeği dağıtılacak. Bu proje için 100 milyon euro ayrılacak. Ayrılan bütçe Rijke Schooldag projesi aracılığıyla dağıtılacak ve okullar bu ayın sonuna kadar sübvansiyon için başvurabilecek.
  • En geç 2025'e kadar motosikletleri veya arabaları ile Westerschelde tünelinden geçen Zeeland sakinlerinden geçiş ücreti alınmayacak. Bunun yük trafiği için de mümkün olup olmadığı araştırılacak.
  • Kabine, Hollanda'da nükleer reaktör inşa etme planları hızlandırılacak

Foto: Diz Play - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.