Hükümet ve enerji şirketleri arasında geçtiğimiz hafta sonundan itibaren devam eden ve pazartesi akşamı anlaşma sağlanan enerji faturalarında tavan fiyat uygulamasının detayları belli oldu. Taraflar arasında varılan anlaşmaya göre hanelerin enerji faturaları kasım ayından itibaren 190 euro ucuzlayacak.

Açıklanan bilgilere göre tavan fiyatın belirlenmesinde 1200 metreküp gaz ve 2400 kilovatsaat elektrik tüketimi “hanenin ortalama tüketimi” olarak kabul edildi. Kullanımdaki tavan fiyat ise 1 metre küp gaz için 1,50 euro ve bir kilovatsaat için de 0,70 euro olarak hesaplanacak. 

İleriki dönemde fiyat gelişimine bakılarak tavan fiyat düşürülebilecek ancak gaz için metreküp başına 1,20 euro'dan düşük olamayacak.

Bunun yanı sıra enerji faturaları iki bölüme ayrılacak. Haneler; ortalama tüketim olarak kabul edilen kullanım limitine kadar olan tüketimlerinde, sabit tavan fiyat üzerinden faturalandırılacak. Ortalama kullanım limitini geçen tüketimlerde ise piyasada geçerli fiyat üzerinden faturalandırma yapılacak. Başka bir değişle her hane aylık tüketimine bağlı olarak fatura ödeyecek. Uygulama gelire bakılmaksızın tüm haneler için geçerli olacak.

Hükümet tavan fiyat uygulamasına geçilmesi nedeniyle önümüzdeki yıl enerji vergisinde indirim uygulamasına son verecek.

Pazartesi günü enerji şirketleri ve sorumlu bakanlar arasında varılan anlaşmanın detayları bugün Temsilciler Meclisine de gönderildi. Uygulama 1 Ocak itibariyle başlayacak olsa da Kasım ayından itibaren faturalara yansıtılacak.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.