Hükümet tarafından açıklanan 2023 yılı Mali Bütçe planının görüşmeleri devam ediyor. Perşembe günü yapılan görüşmede Volt partisi ve D66’nın sunduğu ve okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesine olanak sağlayacak tasarı ele alındı. Tasarı ilk etapta meclis tarafından olumlu karşılandı. 

Volt ve D66; özellikle savunmasız dar gelirli ailelerin yaşadığı mahallelerde, çocukların okula aç gitmemesi için hazırlanan tasarıda, uygulamanın işleye bilmesi için Eğitim Bakanlığının bütçesinden 100 milyon euro ek bütçe ayrılabileceğini belirtiyor.

İki partinin ortak olarak sunduğu tasarı şimdiden Temsilciler Meclisi’nin onayı almış gibi gözüküyor. D66 Grup Başkanı Jan Paternotte yaptığı açıklamada “Hollanda'da yarın okula yemeksiz getirilecek çocuklar var. Derse aç karnına gitmek doğru değil. Çocukların gelişiminin önünde hiçbir şey durmamalı” şeklinde konuştu.

Volt partisi Başkanı Laurens Dassen ise ayrılacak bu bütçenin “önemli bir ilk adım” olduğunu ancak bunun burada bitmediğini söyledi. Dassen “Çünkü sonunda tüm çocukların tok karnına okula gitmesini istiyoruz.” dedi.

Başbakan Mark Rutte tasarıyı "sempatik bir teklif" olarak nitelendirdi ve kabinenin bunun üzerinde çalışacağını dile getirdi.

İlk sinyaller yazdan önce gelmeye başladı
Basına bir açıklama yapan Gençlik Eğitim Fonu yetkilisi Hans Spekman, bu yaz aylarının başından itibaren çocuklara kitap, malzeme yardımının yanı sıra yeterli yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlar için yardım vermeye başladıklarını dile getirdi.

Nu.nl sitesine açıklama yapan Spekman, bu yıl için 5,5 milyon euro bütçeleri olduğunu ancak yaz aylarında çocuklara yapılan yardımda bütçeden 700.000 euro daha fazla harcama yapıldığını dile getirdi.

“Dört çocuktan biri yeterince kahvaltı yapamıyor.” diyen Spekman sorunun akut bir problem haline geldiğini belirterek, uyumak için normal bir yatağı olmayan veya henüz tuvalet eğitimi almamış, ancak bezsiz idare etmek zorunda kalan çocukların olduğuna dikkat çekti. 

Gençlik Eğitim Fonu yetkilileri, yazdan önce bu alanda bir değişim yaşanmaya başlandığını ve giderek daha fazla okulun fona başvuru yaptığını belirtiyor. Fona şuanda 445 ilkokul bağlı ancak Hollanda genelinde yaklaşık 1800 okulun daha fondan yardım almaya uygun pozisyonda olduğu düşünülüyor.

Fona bağlı bir okul, örneğin, ekstra ulaşım, kitap veya özel derse harcamak için 10.000 euro talep edebiliyor. Fon ise şuanda bunun için neredeyse hiç para kalmadığını çünkü fonun artık sadece temel ihtiyaçlar için başvuru alabildiğini belirtiyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.