Bütçe görüşmeleri esnasında görüşülen yasa önergeleri arasında, kiracıların da yüzünü güldürecek bir tasarı sunuldu. İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (GL) tarafından sunulan önerge şimdiden koalisyon ortaklarının desteğini aldı.

Telegraaf gazetesinin Den Haag’a yakın kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre; E, F veya G enerji etiketine sahip evlerin kira bedellerine ciddi bir indirim uygulanacak. 

Henüz ne zaman uygulamaya geçeceği ve konut başına kira indiriminin ne kadar olacağı belli olmayan önergeye göre, yaklaşık 500 bin konut kira indiriminden faydalanacak.

Başbakan Rutte, önergeyi E, F veya G etiketli kiralık evlerin puan sistemindeki (ev değerlendirme sistemi) değerlerini düşürerek uygulamayı tercih ettiğini belirtti. 

Yeni tasarı için Konut Bakanı De Jonge’nın yeni bir plan hazırlayacağı ve bu nedenle sistemin işleme girmesinin zaman alacağı tahmin ediliyor. Sistem uygulamaya girdiğinde kiracılar, muhtemelen puan sistemine dayalı olarak, ev sahibinden kira indirimi talebinde bulunabilecek. 

Yalıtımı kötü evlerde genellikle düşük gelirli aileler oturmakta. Bu aileler kiraladıkları evlerde sürdürülebilirlik adına yapılacak değişikliklerde ev sahibine bağımlılar. Özellikle serbest konut sektöründeki ev sahipleri için kiraladıkları evleri yalıtmak veya güneş panelleri taktırmak genellikle finansal açıdan mümkün olmuyor veya cazip bir fikir olarak görülmüyor. Yeni önergede sunulan kira indiriminin ise bu noktada ciddi etki yaratacağı tahmin ediliyor.

Ya kira indirimi ya da ev yalıtımı!
PvdA’ya göre Hollanda’da yaklaşık 580 bin konut E, F veya G enerji etiketine sahip. Parti lideri Attje Kuiken konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Evinde hava akımı bulunan kiracılar, evin izolasyonunu sağlamayan ev sahiplerine bir şey yapamaz. Şimdi ya kiralar düşürülecek ya da konutta daha iyi izolasyon sağlanacak. Önemli bir adım” şeklinde konuştu.

Kiralık konutlar ve puan sistemi
Hollanda’da kiralık konutların yaklaşık yüzde 75'lik kısmı sosyal konut kapsamına giriyor. Sosyal konutların kira bedelleri "puanlama sistemi" aracılığıyla belirleniyor. Sistemde yüksek puan alan evler özel sektörün sayılıyor. 

Konutlar; boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev "sosyal konut", üstündeyse “özel sektör” kapsamına giriyor.

Sosyal konutlardaki kira bedeli (en yüksek 763,47 euro) hükümet tarafından belirleniyor. Özel sektörde ise kiralar ev sahipleri tarafından serbest piyasa koşullarında belirleniyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.