Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkler ve özellikle ikinci nesil gençler arasında, Türkiye’den damat veya gelin getirenlerin oranı giderek düşüyor. Gençler partnerlerini daha çok Hollanda’da yaşayan Türkler arasından seçmeyi tercih ediyor. CBS rakamları ayrıca birinci neslin ikamet etmek için daha çok dört büyük şehri tercih ettiğini gösteriyor. 

CBS verilerine göre 1 ocak 2022 itibariyle Hollanda nüfusunun yüzde 15’i ülke dışında doğan ve daha sonradan Hollanda’ya gelen göçmenlerden oluşmakta. Bunun yanı sıra nüfusun yüzde 12’si Hollanda doğumlu ve bir veya her iki ebeveyni birden göçmen kökenli, ikinci nesil göçmenler. 

CBS’in “2022 Entegrasyon ve Birlikte Yaşam” raporuna göre Hollanda’daki Türk nüfusunun yüzde 51,7’si ikinci nesil Türklerden oluşuyor. 

ikinci nesil türkler ithal gelin/damat tercih etmiyor
CBS'in yayınladığı rakamlara göre, Hollanda’da doğup büyüyen ikinci nesil Türkler ve Faslılar arasında gençler genellikle aynı kökenden partner tercihi yapıyor. 2021 yılında evlenen Türk ve Faslı gençlerin yaklaşık yüzde 80’inin aynı kökenden partner seçtiği görülüyor.

Hollanda’da doğup büyüyen gençler arasında partnerini Hollanda’da ikamet eden ve aynı kökenden olan kişiler arasından seçenlerin sayısı da gözle görülür şekilde artmış durumda. 

İkinci nesil Türklerin yüzde 70,2’si Hollanda’da ikamet eden bir Türkü partner olarak tercih ederken yüzde 9,8’i Türkiye’den bir partner buluyor. Faslı gençler arasında bu oran sırası ile yüzde 68,3 ve yüzde 7,9.

Türkiye doğumlu ve Hollanda’ya daha sonradan gelen birinci nesil vatandaşlar arasında durum biraz daha farklı. Bu gruptakilerin yüzde 24,5’i partner tercihini Türkiye’den yaparken, yüzde 54,9’u Hollanda’da bulunan Türkler arasında seçim yapıyor.

Diğer göçmenlerde durum
Birinci nesil göçmenlere bakıldığında Faslıların yüzde 35,5’i yurtdışından, 43,7’si Hollanda’dan partner seçiyor. Surinamlı birinci nesil vatandaşların yüzde 7,2’si yurtdışından, 49,2’si ise Hollanda’dan partner seçiyor. Hollanda- Antillerinden gelen birinci neslin tercihi yüzde 10,5 ile Hollanda’da yaşayan Antiller yönünde. Endonezyalı birinci neslin yüzde 12,4’de yine Hollanda2da yaşayan bir partner seçimi yapıyor.

Bu gruplarda ikinci neslin tercihi ailelerine göre biraz farklılık gösteriyor. Surinamlılarda ikinci neslin partner tercihi yüzde 40,9 ile Hollanda ve yüzde 1,6 ile yurtdışında yaşayanlar yönünde. Hollanda-Antiller kökenli gençlerin yüzde 10,5’i Hollanda’da partner buluyor. Endonezyalı ikinci neslin yüzde 7,3’ü Hollanda’da yaşayan Endonezyalıları tercih ediyor.

Birinci neslin tercihi dört büyük şehirden birinde oturmak
Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından açıklanan rakamlara göre göçmen kökenli vatandaşların büyük çoğunluğu büyük şehirlerde oturmayı tercih ediyor.

Raporda belirtilen ve Hollanda’nın dört büyük şehrinde ikamet eden nüfusa bakıldığında, 430 bin Türkün yüzde 34,7’sinin dört büyük şehirde oturmayı tercih ettiği görülüyor. 

Dört büyük şehir nüfusunun yüzde 32,1Hollanda-Antilleri kökenli vatandaşlardan, yüzde 44,9’u Faslılardan, yüzde 46,3’ü Surinamlılardan ve yüzde 16,6’sı Endonezya kökenli vatandaşlarda oluşmakta.

Hollanda’da yaşayan birinci ve ikinci nesil göçmen kökenli vatandaşların arasındaki farka bakıldığında, birinci nesil göçmenlerin daha çok Amsterdam, Den Haag, Rotterdam ve Utrecht’i tercih ettiği görülüyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.