Hollanda’da yabancı kökenli olmak, kadın olmak veya bir engeli bulunmak, iş bulma şansını oldukça azaltıyor. Rabobank tarafından 1500 şirketle yapılan bir çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre, şirketlerin yarıya yakını iş başvurularında “çoğunluk grubu” olarak görülen beyaz tenli erkekleri seçtiğini gösterdi. 

Araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre; iş gücü piyasasında yaşanan sıkıntılara rağmen, katılımcı şirketlerin yüzde 40’ı beyaz tenlilerden seçim yapıyor. Başka bir değişle bu şirketler  “azınlık grubu” olarak tabir edilen farklı bir cinsiyetten (örneğin kadın), farklı bir kökenden (Batılı olmayan gibi), farklı bir yönelime veya bir engele sahip kişilerden, seçmeyi istemiyor. 

Ankette şirketlere, olası boş pozisyonlarda işe alınacak yeni personel için “çoğunluk grubundan” mı yoksa “azınlık grubundan” mı tercih yapacakları soruldu. 

Ankete katılanların çoğunun idari bir pozisyona sahip olduğunu belirten RaboResearch araştırmacıları, genellikle kağıt üzerinde “şirket için çeşitlilik” politikası yazılı olduğunu ancak pratikte çok farklı işlediğini de ortaya çıkartmış oldu.

Katılımcıların sadece yüzde beşi “çoğunluk grubundan” seçim yapmayacağını belirtse de ankette sorulan diğer sorulara verdikleri cevaplardan, aslında sosyal olarak tahmin edilen bir yanıt verdikleri ve pratikte “beyaz erkekleri” tercih edecekleri görüldü.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.