Geçtiğimiz gün Temsilciler Meclisinde yapılan İsrail konulu oturumda kendisine vekiller tarafından yöneltilen soruları da yanıtlayan Başbakan Mark Rutte, belediye başkanlarının Hamas yanlısı gösterilere müdahale edeceğine inandığını dile getirdi.

Rutte, Filistinlilerin Hollanda'da gösteri yapma hakkına sahip olduğunu ancak gösterilerde antisemitik söylemlerin ve Hamas yanlısı açıklamaların "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Bu hafta sonunda Amsterdam’da Filistin’e destek yürüyüşü düzenlenecek. Yürüyüşün İkinci Dünya Savaşı'nda ilk baskınların yapıldığı eski Yahudi mahallesi Jonas Daniel Meijer Meydanı'nda sonlanması planlanıyordu. Ancak yürüyüşü organize eden kurum gelen baskı üzerine yürüyüş rotasını değiştirdiğini açıkladı.

Bu konuyu gündeme getiren CU Parti Başkanı Bikker “Anayasamıza göre bu yürüyüşe izin veriliyor ama yürek sahibi olmak da var. Bunu orada yapma” şeklinde tepkisini dile getirdi. Rutte bu tepki üzerine, Amsterdam Belediye Başkanı Halsema'nın konu ile ilgilendiğini söyledi ve  “Bayan Bikker'in ne dediğini tamamen anlıyorum” ifadesini kullandı.

Başbakan Rutte; barışçıl Filistinlilerin bölgedeki tanıdıkları ve akrabaları ile ilgili endişelerini dile getirmek istediklerini anladığını ve bu konuda tamamen haklı olduklarını belirtirken, “Bu gösteri yapma hakkının bir parçası” dedi ancak Yahudi karşıtı sloganlara veya Hamas'ı destekleyen ifadelere izin verilmeyeceğini kaydetti.

Rutte “Gösterilerde dahi olsa, her türlü Yahudi karşıtlığını kınıyorum. Belediye başkanları ve ben her zaman aynı fikirde değiliz ama bu noktada tamamen aynı fikirdeyiz: Hamas'a desteğin ifade edilmesi veya Yahudi karşıtı sloganların atılması kabul edilemez. Bundan sonra belediye başkanlarımızın harekete geçeceğine inanıyorum.” şeklinde ifade kullandı.

Başbakan Rutte’nın bu sözleri bazı çevrelerce yaklaşan seçimlere yönelik bir siyasi açıklama olarak nitelendirildi ve tolumu ikiye bölme çabası olarak yorumlandı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş