Hükümet 2023 sağlık yardımı ödeneği (Zorgtoeslag) aylık miktarını artırsa da yapılan bir araştırmaya göre; vatandaşların neredeyse yüzde 43’ü şimdiden önümüzdeki yıl sigorta primini ödeyememe endişesini yaşıyor.

Enerji, araç sigortası, telekomünikasyon gibi farklı sektörlerde fiyat karşılaştırmaları sunan Independer tarafından yapılan bir ankete göre, her 10 kişiden 8’i önümüzdeki yıl sağlık sigortası primini ödeyememe endişesi ile boğuşuyor. Özellikle 55 yaş altı vatandaşların bu endişeyi taşıdığı belirtilen anket sonucuna göre, halkın yüzde 43’ü şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Sağlık sigortası şirketini değiştirmek isteyen vatandaşlar 2022 sonuna kadar bu işlemi gerçekleştirmek zorunda. Önümüzdeki yıl şirketlerin uygulayacağı prim miktarları ise en geç bu hafta sonunda netleşmiş olacak. Başka bir değişle, sağlık sigortası şirketini değiştirmek isteyen kişilerin bu işlem için yaklaşık bir buçuk aylık bir süresi bulunuyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki yıl uygulanacak prim miktarını açıklayan ilk şirket DSW oldu. Eylül ayında açıklama yapan şirket, 2023 temel sağlık sigortası aylık prim miktarının 9,75 euro artırıldığını duyurdu. DSW aracılığıyla temel sağlık sigortası yaptıran vatandaşlar, önümüzdeki yıldan itibaren ayda 137,50 euro ödeyecek.

Diğer şirketlerin de bu trendde hareket edeceği ve aylık prim miktarlarına zam yapması beklenmekte.

Grup indirimi kaldırılması sağlık masrafını artıracak
Önümüzdeki yıl grup indiriminde yapılacak değişiklik de birçok kişinin sağlık masrafının artmasına neden olacak. Neredeyse her üç vatandaştan ikisi şu anda yüzde 5'lik grup indiriminden (korting op de collectieve zorgverzekering) faydalanmakta. Ancak 1 Ocak 2023'ten itibaren, temel sağlık sigortalarında grup indirimi kaldırılacak. Bu gruptaki kişiler 2023’de daha fazla prim ödemek zorunda kalacak.

Prim miktarı ve sigorta kapsamı en önemli kriter
Karşılaştırma sitesi Independer'ın Soru-Cevap yoluyla yaptığı ankette katılanların yaklaşık yüzde 40'ı farklı bir sigorta şirketine geçmek için araştırma yaptığını belirtiyor. Şirket yetkilisi Mirjam Prins da artan sağlık giderleri nedeniyle birçok kişinin ‘daha fazla nereden tasarruf yaparım’ mantığıyla hareket ettiğini belirtti. 

Katılımcıların yüzde 41’i yeni bir sağlık sigortası şirketi arayışında en fazla dikkat ettikleri noktanın sigorta kapsamı olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 24’ü ise ödenecek prim miktarının ikinci sırada geldiğini söylüyor.

Artan primlerden endişe duyduklarını ve önümüzdeki yıl sigortayı ödeyemeyeceklerinden korktuklarını belirten gruptaki katılımcılar için en önemli kriter ise aylık prim miktarlarının ortalama bir düzeyde olması.

2023 sağlık yardımı ödeneği miktarları artırıldı
Bu kadar endişe içerisinde geçtiğimiz günlerde vatandaşları umutlandıran bir haber hükümetten gelmişti. Kabine açıklamasında, 2023 yılında özellikle düşük gelirli ve sosyal ödenek alan vatandaşlara ödenen sağlık yardımı ödeneğinin (zorgtoeslag) aylık 35 euro artırılacağı belirtildi.

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Towfiqu barbhuiya - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.