Geçtiğimiz hafta açıklanan ve daha sonra da Temsilciler Meclisinde görüşülen 2023 Mali Yılı Bütçe Planı, farklı alanlarda vatandaşları etkileyecek bir dizi yeni düzenlemeyle geldi. Bu değişikliklerin bir tanesi de sağlık alanında yapılan değişiklikler. 

2023 Bütçesinde vatandaşı en çok ilgilendiren konular arasında; Sağlık yardımı ödeneği, Temel sağlık sigortası, Gelire bağlı katkı payı, ve Zorunlu sağlık sigortası katkı payı tutarları ile özellikle sigorta kapsamında olan ilaç ve bakım hizmetleri geldi. 

2023 yılı bütçesine genel olarak bakıldığında göze çarpan detaylar şu şekilde sıralanıyor:

  • Temel sağlık sigortası primleri arttı
  • Toplu sağlık sigortasındaki indirim kalktı
  • Zorunlu sağlık sigortası katkı payı aynı kaldı
  • Sağlık yardımı ödeneğine zam yapıldı
  • Gelire bağlı katkı payı düşürüldü

Bunların yanı sıra; önümüzdeki yıl sağlık sigortası için ortalama ödenecek yıllık tutar, 2022 yılındaki prim tutarından 396 euro daha fazla olacak. Ortalama bir hanenin sağlık sigortası için ödeyeceği miktar yaklaşık 6601 euroya çıkacak.

Bu genel görünümü detaylandırmak gerekirse:
Temel sağlık sigortası primleri artıyor
Temel sağlık sigortası (Basisverzekering) prim tutarları 2023 yılında zamlanacak. Ulusal bütçedeki hesaplamaya göre, ortalama bir temel sigorta poliçesinin priminin ayda yaklaşık 11,25 euro artacağı tahmin ediliyor. Bu miktar şirketten şirkete göre değişiyor. 

Örnek vermek gerekirse her yıl olduğu gibi prim miktarını ilk açıklayan DSW, 2023 sağlık sigortası prim tutarının geçen yıla göre 9,75 euro zamlanarak 137,50 euroya çıkacağını duyurdu. Diğer şirketlerin de 12 Kasım’a kadar açıklama yapması bekleniyor.

Toplu sağlık sigortasındaki indirim kalkıyor
1 Ocak 2023'ten itibaren, temel sağlık sigortalarında grup indirimi uygulanmayacak. Halen geçerli olan yüzde 5'lik grup indirimi (korting op de collectieve zorgverzekering) önümüzdeki yıldan itibaren kaldırılıyor. Ancak ek sigorta poliçelerindeki grup indirimi özelliği devam edecek.

Sağlık personelinin maaşına zam
Sağlık sigortası prim tutarının, sağlık çalışanları için daha yüksek maaşlar gibi sağlık sektöründeki maliyet artışlarından kaynaklandığı belirtiliyor. Huzurevlerinde, bakım evlerinde ve evde bakım hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin maaşı bu yıl yüzde 2 ila 3,5 oranında artırıldı. Önümüzdeki yıl ise sağlık sektöründeki her çalışanın maaşına yüzde 3 zam yapılacak. Bunun yanı sıra ulaşım için verilen seyahat masrafı ikramiyesi tutarı da artırılacak. FNV hastanelerde çalışan personelin maaşının yüzde 4 ila 10 arasında artacağını açıkladı.

Sağlık yardımı ödeneğine zam yapıldı
Hollanda’da sağlık giderlerinin artması nedeniyle vatandaşlara ödenen Sağlık yardımı ödeneğine (Zorgtoeslag) zam yapıldı. Bütçede açıklanan rakamlara göre; Tek başına yaşayanlara 42,83 euro, ailelere 51,08 euro zam yapılacak. Tek başına yaşayan düşük gelirli kişilere aylık 154,16 euro sağlık yardımı verilecek. İki kişilik, yıllık geliri 23.000 euro olan ailelere ise ortalama 264 euro sağlık yardımı yapılacak.

Gelire bağlı katkı payı (De inkomensafhankelijke bijdrage) düşürüldü
Toplam sağlık giderlerinin önemli bir kısmı çoğu durumda işveren tarafından otomatik olarak ödenen ‘Gelire Bağlı Katkı Payı’ndan (De inkomensafhankelijke bijdrage-IAB) finanse ediliyor.  Serbest meslek sahipleri ve emekliler, katkı paylarını ayrı bir değerlendirme yoluyla ödüyor.

Sağlık Sigortası Katkı Yasasına (Bijdrage Zorgverzekeringswet) göre yüzde 6,70 olan işverenin ödediği katkı payı yüzde 6,68’e, serbest meslek veya emeklilerin ödediği yüzde 5,45 olan katkı payı ise yüzde 5,43’e indirildi. Uzun Süreli Bakım Yasası’na (Bijdrage Wet langdurige zorg) göre ödenen katkı payları ise değiştirilmedi ve yüzde 9,65’de bırakıldı.

İlaçlar için geri ödemede ufak değişiklik
Sigorta kapsamına alınan ve sigorta şirketi tarafından geri ödenen ilaçlar kapsamında 2022 ile 2023 arasında ufak değişiklikler olacak.

D vitamini paketten çıkartıldı
Gelecek yıl D vitamini takviyeleri temel paketin kapsamından çıkartıldı. Bu nedenle D vitamini reçete edilen herkes masrafları kendisi ödemek zorunda kalacak. Yüksek dozda D vitamini kullanmak zorunda olan birinin yıllık sağlık giderlerinin ortalama 80 euro artacağı tahmin ediliyor. Bazı durumlarda belirli sağlık giderinin vergiden geri alınabileceği belirtiliyor.

Korona nedeniyle bakım düzenlemesi uzatılıyor
Covid-19 pandemisinden sonra hala bu hastalık nedeniyle oluşan şikayetlerden veya kısıtlamalardan muzdarip olanlar olduğu biliniyor. Aile hekimleri veya uzman hekimler tarafından; Covid-19 kaynaklı hastalıklara yönelik verilen fizik tedavi, iyileştirici tedavi, mesleki terapi, konuşma terapisi veya diyet gibi sağlık tavsiyelerine yönelik ödemeler belirli koşullar altında temel sigorta aracılığıyla karşılanabiliyor. Bu uygulama 1 ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı. 

NIPT Temel sağlık sigortası paketine alındı
Hamilelik döneminde uygulanan kombinasyon testi temel paketten çıkarılacak. Bunun yerine  tıbbi bir gereklilik durumunda doğum kusurlarını ve kalıtsal hastalıkları tarayan “İnvaziv Olmayan Prenatal Test” (NIPT) uygulaması için ödeme kapsamına alınacak. Tıbbi gereklilik görülmeyen durumlarda yaptırılan NIPT testi temel paketin dışında bırakıldı. Bu durumlar için 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ödeme yapılacak. 1 ocak 2023 ile 1 nisan 2023 arasında yaptırılan NIPT testleri için kişinin 175 euro kişisel katkı payı ödemesi gerekecek.

NIPT testinde annenin kanından alınan örnekle doğmamış çocukta Down, Edwards ve Patau sendromu gibi kromozom anormalliklerinin olup olmadığı araştırılıyor.

Kaynak: zorgwijzer.nl
Foto: Towfiqu barbhuiya - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.