Hart van Nederland haber kanalının, Linda dergisi ile yaptığı bir ankete göre; halkın büyük çoğunluğu uyku sorunu çekiyor. Eylül ayında 9 bin 156 kişi ile gerçekleştirilen ankette, 18 yaş ve üzerindeki katılımcıların yüzde 79’u uyku problemi yaşadığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 38’i gece boyunca çok sık uyandığını, yüzde 31’i yeterince uyuyamadığını ve yüzde 23’ü ise uykuya dalmakta zorlandığını dile getiriyor.

Uyku problemi nedenlerinin ilk sıralarında horlamanın gelmesi dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 23’ü kendisinin, bir partneri olan katılımcıların yüzde 89’u ise partnerinin ara sıra horladığını belirtiyor. 

Partnerinin horladığını belirten katılımcıların yüzde 35'i horlayan kişiyi uyandırmaktan kaçınırken, yüzde 29 nazikçe uyandırmayı denediğini, yüzde 9’u tekmelediğini yüzde 7’si ise dürterek uyandırmaya çalıştığını belirtiyor.

Uykuya dalma süresine bakıldığında ise katılımcıların yüzde 13'ü ilk 5 dakika içinde uykuya dalarken, yüzde 32'si uykuya dalmanın 5 ila 15 dakika arasında sürdüğünü belirtiyor. Yattıktan sonra ilk 15 ila 30 dakika içerisinde uyuyabildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 26, 30 ila 45 dakika içinde uyuyabildiğini söyleyenlerin oran ise yüzde 11. Katılımcıların yüzde 5'i uyuyabilmek için daha uzun süre harcamak zorunda kalıyor. 

Ankete verilen cevaplara göre Hollanda’da en fazla görülen uyku problemleri şöyle sıralanıyor:
Yüzde 38: Çok sık uyanmak 
Yüzde 31: Eksik uyuma hissi
Yüzde 23: Uykuya dalamamak
Yüzde 23: Horlamak
Yüzde 14: Huzursuz bacak sendromu
Yüzde 11: Ara sıra kabus görmek
Yüzde 10: Diş gıcırdatmak
Yüzde 8: Uykuda konuşmak
Yüzde 8: İlaç kullanmadan uykuya dalamamak
Yüzde 7: Uyku apnesi
Yüzde 4: Anksiyete atakları
Yüzde 4:  Biyoritm bozukluğu
Yüzde 3: Bir türlü uyuyamamak
Yüzde 2: Her zaman kabus görmek
Yüzde 1: Uyurgezerlik

Uyku problemi nedenleri ve sonuçları
Ankette uyku problemine neden olan faktörlerin çeşitlilik gösterdiği ancak stresin genellikle sayılan nedenlerin başında geldiği belirtiliyor. Ayrıca mavi ışık yayan ekranlara sahip elektronik cihazların yatmadan önce kullanılması uyku hormonu melatonin üretimini azaltabiliyor ve bu da uyku kalitesini etkiliyor. Bunun yanı sıra uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi tıbbi durumlar da uykunun bölünmesine neden oluyor. Horlama da altta yatan uyku apnesi gibi, sağlık sorunlarının bir göstergesi olabiliyor.. Uyku apnesi, uyku sırasında nefes alıp vermenin tekrar tekrar durup başlamasına neden olan ciddi bir rahatsızlık ve bu da kötü bir uyku ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Yetersiz veya kesintili uyku da yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip. Uyku eksikliği, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve depresyon gibi birçok sağlık sorunu riskinin artmasına neden olabiliyor.  Ayrıca hafıza, dikkat ve karar verme sorunları gibi bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açabiliyor. Kısa vadede uyku eksikliği aynı zamanda gündüz yorgunluğuna, iş performansının düşmesine ve kaza riskinin artmasına da neden olabilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.