Merkezi İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre ülkede 15 yaş ve üstü nüfus içerisinde her 10 kişiden 6’sı (yüzde 58) bir dine veya dini öğretiye ait olmadığını belirtiyor. Toplum içinde dini inancı olmayanların oranı 2010 yılında yüzde 45, 2020’de ise yüzde 55’di.

CBS araştırmasına göre özellikle Katolikler arasında dinden uzaklaşanların sayı giderek yükseliyor. Bilindiği üzere Roma Katolik inancı, Hollanda’da en yaygın görülen inanç. Protestanlık ise ikinci sırada yer almakta.

Elde edilen verilere göre 2010 yılında Hollandalıların yüzde 27’si Roma Katolik Kilisesi'ne üyeydi, bu rakam geçen yıl yüzde 18'e geriledi. Protestanlar arasında ise inananların sayısı 2010 yılında yüzde 18’den geçen yıl yüzde 14’e geriledi.

CBS verileri İslam inancına mensup vatandaşlar arasında sayının değişmediği görülmekte. Hollanda’da Müslümanların oranı yüzde 5’de kaldı.

Kadınlar ve erkekler arasında da fark bulunuyor
Elde edilen verilere göre toplum içerisinde bir dine mensup olduğunu belirtenlerin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.

Kadınların yüzde 45 ve erkeklerin yüzde 40’ı bir dine mensup olduğunu veya bir dini öğretiye ait olduğunu belirtiyor. CBS bu sonucun genelde görülen sonuçlarla eşdeğer olduğunu 2010 yılında da kadınların oranının (yüzde 57) erkeklerden (Yüzde52) daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Yaş grupları arasında büyük farklılıklar var
Genel olarak bakıldığında 18 ile 25 yaş grubu içerisinde yüzde 28’lik bir grup dini inancı olduğunu belirtirken, bu oran 75 yaş üstündekilerde yüzde 65’e çıkıyor. 15 ila 18 yaş grubundaki kişiler arasında ise yüzde 41’lik bir kesim dini inancı olduğunu belirtiyor. 

Müslümanlar arasında yaş gruplarına göre dini inancı olduğunu belirtenlerin oranı şu şekilde sıralanıyor: 
15-18 yaş grubunda yüzde 15, 
18 ila 45 yaş grubunda yüzde 7, 
45-65 yaş grubunda yüzde 3 
65 yaş üstünde yüzde 1 

Kiliseye veya camiye gidenlerin oranı
Düzenli bir şekilde kiliseye veya camiye gidenlerin sayısının da düştüğü belirtilen CBS açıklamasında en fazla düşüşün Katolikler arasında görüldüğü görülüyor.

Müslümanların içerisinde ayda en az bir kere camiye gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 43 olarak görülüyor. 

Ayda en az bir kere kiliseye gittiğini belirten Katoliklerin oranı yüzde 13 ve Protestanların oranı ise yüzde 50. Diğer dini inanışlarda bu oran yüzde 27 olarak görülüyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Peter H. - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.