Hükümet, haksız yere ödendiği belirlenen İşsizlik Ödeneği (WW), AOW (Yaşlılık Ödeneği) veya Sosyal Yardım (Bijstand) gibi ödeneklerin geri ödenmesi hususunda daha esnek davranacak. Geri ödemenin belirlenmesinde son 20 yıl yerine son beş yıl işleme alınacak.

Volkskrant gazetesinde bugün yayınlanan bir habere göre, Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip ve Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten, Temsilciler Meclisine gönderdikleri bir yazı ile haksız yere ödendiği belirlenen ödeneklerin geri alınması konusunda daha yumuşak bir politika izleneceğini bildirdi.

Şuanda yürürlükte olan yasaya göre İşsizlik Ödeneği (WW), AOW (Yaşlılık Ödeneği) veya Sosyal Yardım (Bijstand) Ödeneklerinde bir kişinin haksız yere maaş aldığı tespit edildiği zaman, azami 20 yıllık bir geçmiş incelemeye alınıyor. Bakanların teklifine göre bu süre son beş yıla indirilecek. 

WW, AOW ve Bijstand
Ödenek alan bir kişinin iş veya yaşam durumları hakkında yanlış bilgi verdiği tespit edildiğinde, kişi takibe alınıyor ve ilgili kurumlar geriye dönük olarak verilen maaşın tamamını veya bir kısmını geri alabiliyor.   

İşsizlik ödeneği (WW) günümüzde en fazla iki yıl sürmekte. Toplu iş sözleşmesine ek olarak üç yıla kadar çıkmakta. Ancak yıllar sonra WW ödeneği alan bir kişinin çalışılan yıl sayısının yanlış olması veya ücretin daha düşük olması nedeniyle WW ödenek miktarının yanlış ödendiği ortaya çıkarsa, UWV ödenen miktarı geri istiyor. 

AOW ödeneğinde de örneğin, söz konusu kişinin bekar bir yaşlı olduğu Sosyal Sigortalar Bankası'na (SVB) bildirilmişken, başka bir kişi ile birlikte yaşadığı tespit edilirse SVB tarafından haksız ödenen maaşlar geri alınıyor.

20 yıllık sürenin 5 yıla indirilmesi ile oluşacak mali yükün hükümet ve vatandaşlar arasında pay edileceği düşünülmekte. Yeni düzenleme ile Vergi Dairesi de en fazla beş yıl öncesine kadar değerlendirmeleri revize edebilecek.

Borç ertelemesi ve yeni düzenleme
Her iki bakan da ayrıca yeni bir borçlu politikası üzerinde de çalıştıklarını sosyal yardım kuruluşları UWV ve SVB’nin bir süredir, yardım alan kişinin koşullarına uygun olarak kişisel ödeme düzenlemeleri üzerinde görüştüklerini aktardı. 

Bakanlar UWV ve SVB'nin “tüm borçlar için talep edilmesi halinde, en fazla 36 aya kadar ödeme ertelemesi”  olanağı sağlaması üzerinde çalışıldığını bildirdi.

“Mutabık kalınan ödeme düzenlemesi vatandaşlar için de sınırlı olmalı” şeklinde açıklama yapan bakanlar, “İnsanların borcun sonu hakkında bir perspektifi olmalı ve temiz bir sayfa açarak başlayabilmeli. Bu nedenle, ılıman bir borç anlaşmasında işbirliği yapma fırsatı yaratılmıştır." dedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın