Geçtiğimiz hafta yaşanan aşırı sıcaklar ve nehir sularında görülen debi düşmesi, su kıtlığı tartışmalarını da alevlendirdi. Hükümet devam eden su azlığı nedeniyle “kıtlık” yaşandığını resmen duyurdu ve Acil Su Dağıtım Planını devreye sokarak ilk kez Su Kıtlığı Yönetim Ekibi’nin (MTW) bir araya geleceğini açıkladı. 

Yapılan bakanlık açıklamasında, Acil Su Dağıtım Planı’nın özellikle ülkedeki setlerin, turbalıkların ve çok hassas doğa alanlarının mümkün olduğunca uzun süre su ile beslenmesinin sağlanmasını sağlayacağı belirtildi. Şuanda içme suyunda bir problem yaşanmadığını açıklayan bakanlık, vatandaşlara yine de suyu kontrollü kullanmaları konusunda çağrı yaptı.

Su şirketlerinin mücadele planı: “Luxetax’
Bu açıklamaların ardından Algemeen Dagblad (AD) gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde, su şirketlerinin su kıtlığına karşı farklı bir plan üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. 

AD’ye göre su şirketleri; fiyatlara zam yapılırsa, tüketicilerin ve şirketlerin suyu daha ekonomik kullanmalarına ve su hakkında farkındalık yaratmalarına yardımcı olup olmayacağını araştırmaya başladı. 

Gazetede yer alan haberin başlığında geçen “luxetax’ (Ekstra vergi) kelimesi daha ilk saatlerden itibaren sosyal medya platformu Twitter ‘da trend topik listesine girdi.

Bilinçli ve sürdürülebilir su kullanımı
Gazeteye bir açıklama yapan İçme suyu Şirketi Vewin yetkilisi Madelon Vink “Daha fazla bilgi ve su tasarrufu teknikleriyle birlikte farklı bir tarife, daha ekonomik su kullanımına ve müşteriler arasında daha fazla farkındalığa katkıda bulunabilir.” ifadesini kullandı.

Altyapı ve Su Yönetimi Bakanlığı adına su kullanımı ve faturalandırması hakkında şuanda bir araştırma yürüten Berenschot şirketi, ilk sonuçları eylül ayı ortalarında almayı hedefliyor. Araştırmada daha bilinçli ve sürdürülebilir su tüketimini teşvik etmenin yollarına bakılıyor.

Belçika modeli alternatif olabilir
Gazeteye göre araştırmada Belçika modeline de bakılıyor. Belçika’da su fiyatlandırmasında iki model temel olarak alınıyor. Birinci modelde tüketiciler, kişi başına ortalama bir hane halkının ihtiyaç duyduğu su miktarı karşılığında bir bedel ödüyor. Buna temel fiyatlandırma deniliyor.

İkinci ve “konfor bedeli” olarak adlandırılan modelde ise temel fiyatlandırmanın dışında gerçekleşen tüm kullanımlar için neredeyse temel fiyatın iki katı fiyat ödeniyor. 

Buna göre örneğin bahçe sulama veya havuz suyunu doldurma gibi, temel ihtiyaç olan suyun dışında kalan, ekstra tüm su kullanımında ek ücret ödenmek zorunda kalınıyor

Su faturaları yüzde 25 zamlanacak
Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Hollanda'nın en büyük içme suyu şirketi Vitens'in CEO'su Jelle Hannema, yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle gelecek yıl su fatura bedelinin en az yüzde 10 artacağını belirtmişti. 

Hannema bunun yanında su şirketlerinin sürdürülebilir yatırımlarını kısmen müşterilere aktarmasıyla da faturadaki artışın yüzde 20 ila 25'e kadar çıkabileceği tahmininde bulunmuştu.

Radio 1’e konuk olan Hannema, programda yaptığı açıklamada “Kuraklık devam ederse ve insanlar topluca örneğin bahçelerini sulamaya devam ederse, gerçekten bir sorunumuz olacak.” şeklinde açıklama yapmıştı.

Foto: Peggychoucair - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın